Rubik-kocka-bajnokság Eszéken

0
107

A hétvégén Eszék adott otthont a 13. horvátországi Rubik-kocka-kirakó versenynek, melyre tíz országból több mint 60 versenyző érkezett, köztük Magyarországról is.

A Rubik-kocka, eredeti nevén bűvös kocka egy háromdimenziós mechanikus logikai játék, amelyet 1974-ben talált fel ifjabb Rubik Ernő. A szabadalmi leírásban a feltaláló térbeli logikai játékként nevezte meg a mechanikus, egyéni logikai játékot, amelynek célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást, vagyis minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek.

A játék rövid idő alatt meghódította a világot, és már egy ideje külön sportágnak számít a kirakása, amit napjainkban 17 különböző versenyszámban űznek, többek között csukott szemmel, illetve egykézzel, de vannak olyanok is, akik lábbal rakják ki a kockát.

A Rubik Kocka Világszövetség által rendezett eszéki bajnokságnak immár 13. alkalommal adott otthont a város közgazdasági egyeteme. A verseny iránt nagy volt az érdeklődés, 10 országból több mint 60 versenyző mérkőzött meg 17 kategóriában. Az érmekért számos magyar is „ringbe szállt“, köztük Barát Bence magyar országos bajnok és volt világrekorder is, aki öt versenyszámban lett aranyérmes Eszéken.

– A kocka kirakása elsősorban erős koncentrációt és jó logikát igényel, és ha egyszer beleérez az ember, akkor már csak a technikát kell fejleszteni és gyakorolni. Én naponta több órán át kockázok, ez szinte az életem részévé vált. Nagyon jól érezzük magunkat itt, Eszéken, jó a hangulat és kedvesek az emberek, ezért szeretünk ide jönni – mondta Barát Bence, aki 6,49 másodperc alatt rakja ki a Rubik-kockát.