„Rođendan jedne obitelji” – Udruga Mađara grada Vukovara proslavila 15. obljetnicu postojanja

8

Pozdravni govori, prezentacija 15 godina rada na izložbi, kao i dokumentarni film u kojem govore svi članovi Udruge Mađara grada Vukovara. Dostojnom proslavom obilježena je 15. obljetnica osnutka udruge.

Ako želimo biti precizni, onda je Udruga Mađara grada Vukovara već u 16. godini postojanja, ali njihova marljivost, programi i sudjelovanje u događanjima toliko su bezgranični da obilježavanje svog jubileja nisu uspjeli uklopiti ni u svoj kalendar prošle godine. Tako su se s malim zakašnjenjem, ali s tim više entuzijazma i profesionalizma, upustili u višemjesečnu organizaciju kako bi proslava njihove obljetnice bila doista dostojna.

Izloženo 15 godina rada

Svečanost je održana u Gradskom muzeju Vukovar, gdje su izloženi ručni radovi i nakit od perli izrađeni tijekom 15 godina postojanja udruge. Gostima su prikazane snimke njihovog rada. Program je započeo svečanim govorima, najprije je okupljene pozdravio Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, a potom Rozalija Jakumetović, predsjednica udruge.

–Čeka nas puno posla na ovoj jubilarnoj manifestaciji. Misao vodilja naše udruge je da ako jedan dio nacije zna gdje su mu korijeni, onda ima sadašnjost i budućnost. Mi imamo sadašnjost i imat ćemo budućnost, jer naša je zajednica jaka iako nas je malo – moglo se čuti, između ostalog, u govoru gospođe Rozalije.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice onim osobama zbog čije se dugogodišnje neprekinute potpore, mađarska zajednica u Vukovaru mogla dobro razvijati: Judit Szabó Pirityiné, voditeljica odjela Državnog tajništva za nacionalnu politiku, koja nažalost osobno nije mogla nazočiti svečanosti, Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara i Róbert Jankovics, saborski zastupnik, predsjednik DZMH.

-Petnaest godina Udruge Mađara grada Vukovara uspješna je priča za Mađare u Hrvatskoj. Kad je udruga osnovana, nismo ni slutili u što će se razviti. Povodom 15. obljetnice želim puno izdržljivosti, zdravlja i daljnjeg uspjeha članovima i čelnicima udruge – rekao je saborski zastupnik.

Dokumentarni film o udruzi

O udruzi je snimljen i jednosatni dokumentarni film uz pomoć Daniela Račmana i Viktórije Bódi, u kojem kroz priče osnivača i sadašnjih članova dobivamo sliku o proteklih 15 godina.

-Kad smo se 2008. godine okupili i došla je ideja o osnivanju udruge, mnogi od nas su se već poznavali. Znali smo da želimo oživjeti pjevanje mađarskih pjesama u Vukovaru, pa smo se u početku okupljali na probama jednom do dva puta tjedno, a ubrzo smo imali i nastupe. Bilo je jako lijepo pogledati film i prisjetiti se tadašnjeg razdoblja, a onda i shvatiti koliko smo napravili u tih 15 godina – ispričala nam je Veronika Kefer, jedna od osnivačica udruge.

Viktória Bódi, stipendistica Petőfi programa već četiri godine pomaže vukovarskim Mađarima, a predsjednica je spominje kao svoju desnu ruku.

-Ova obljetnica za nas je veliki praznik. Pripreme smo započeli već prošle godine. Ovo je po prvi puta da se održava ovako velika proslava. Takve izvanredne prilike važne su jer možemo stati i osvrnuti se da vidimo što smo učinili, što smo postigli, dokle smo stigli. Naš trenutni događaj usporedila bih s obiteljskim rođendanom – objasnila je Viktória Bódi.

Udruga je sudionicima priredila ugodan domjenak u svom raskošnom sjedištu koje im je, prema riječima samih članova, drugi dom.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.