Róbert Jankovics se sastao s Mađarima iz Starih Jankovaca

0
32

Sa Mađarima iz Starih Jankovaca je u ponedjeljak razgovarao Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj. Tema razgovora je bila aktualna situacija zajednice i planovi za budućnost.

U Starim Jankovcima živi jedna vrlo aktivna zajednica Mađara, čiji članovi se redovno sastaju kako bi njegovali svoju tradiciju i običaje, za što im služi Dom Mađara u vlasništvu DZMH, gdje se često sastaju i organiziraju razne manifestacije.

- Reklám -

Prošle godine je DZMH nekretninu sveobuhvatno obnovila. Seoska kuća je stara, umjesto zastarjelih vrata i prozora, stavili su nove, proljepšao se i strop hodnika. Kuća sa tradicionalnom fasadom dobila je i novu vanjštinu, i stvarno je postala na ponos naselju.

Zgrada pruža dom Udrugi za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, osnovanoj 2007. godine, kojoj je najvažniji cilj njegovanje materinjeg jezika, mađarske kulture i narodnih običaja kao i usađivanje samosvjesnosti o mađarskoj pripadnosti mladima. Članovi udruge su u svome sjedištu u ponedjeljak poslijepodne primili Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika Mađara, s kojim su raspravili svoju aktualnu situaciju. Između ostaloga, na susretu se razgovaralo o slijedećim fazama obnove Doma Mađara, u okviru čega će urediti dvorište i uvesti u zgradu grijanje na plin, kao i o planiranim manifestacijama za ovu godinu. O dogovorima koji su protekli u prijateljskoj atmosferi, Róbert Jankovics izjavio je sljedeće:

-DZMH je uvijek veliku pažnju poklanjala svim mađarskim zajednicama u Hrvatskoj, za nas je važan svaki Mađar u Hrvatskoj, bez obzira u kojem dijelu države živi. Za ovo je valjda najbolji primjer mađarska zajednica u Starim Jankovcima s čijim predstavnicima njegujemo dobre odnose. U ponedjeljak smo u dogovorima temeljito razmotrili aktualnosti koje se tiču njihove zajednice i o planovima za ovu godinu, od kojih najviše posla zahtijeva kompletna rekonstrukcija dvorišta, u čemu će DZMH svakako pomoći.