RÓBERT JANKOVICS SE ODAZVAO NA POZIV ZAKLADE KONRAD ADENAUER

0
12

RÓBERT JANKOVICS SE ODAZVAO NA POZIV ZAKLADE KONRAD ADENAUER

Róbert Jankovics održao je predavanje čelništvu i studentima fakulteta njemačkog jezika iz Budimpešte

- Reklám -

Na zamolbu Zaklade Konrad Adenauer Stiftung, Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u srijedu je u Zagrebu održao predavanje na engleskom jeziku čelništvu i studentima Fakulteta njemačkog jezika Andrássy Gyula iz Budimpešte o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, općenito o odnosima nakon  rata (1991 – 97.), kao i o aktualnoj politici i pravima Mađara u Hrvatskoj.

Izaslanstvo Andrássy fakulteta iz Budimpešte vodio je veleposlanik dr. Kreft Heinrich, a predavanje je održano na privatnom sveučilištu Vern u Zagrebu.

-Iako smo uglavnom zauzeti sadašnjošću, s gledišta strateškog planiranja je važno da budući naraštaji, osobe koje će u budućnosti voditi naše društvo, studenti budu upoznati s našom situacijom i s prioritetima koji su nama bitni. Zbog toga su važne ovakve prigode na kojima možemo porazgovarati o našem položaju sa njemačkim, ukrajinskim i drugim studentima u Mađarskoj, gdje je potrebno obrazložiti zablude koje su nastale u svezi nas. Posebna zahvala zakladi Konrad Adenauer Stiftung što su u ovako važnoj stvari mislili na mene, odnosno preko mene na Mađare u Hrvatskoj glede ove teme – izjavio je za naš list Róbert Jankovics nakon predavanja.

Za vrijeme svoga boravka u Hrvatskoj čelnici i studenti Andrássy fakulteta susreli su se sa Csabom Demcsákom, veleposlanikom Mađarske u Zagrebu i brojnim političkim analitičarima.

Zaklada Konrad-Adenauer-Stiftung je njemačka zaklada bliska Uniji kršćanskih demokrata (CDU). Sjedište joj je u Sankt Augustinu, blizu Bonna. Zaklada je osnovana 1955. godine i od 1964. godine nosi ime prvoga njemačkog kancelara Konrada Adenauera. Zaklada djeluje u dva obrazovna centra i 16 organizacija za obuku u Njemačkoj. Putem 60 ureda širom svijeta podržava više od 200 projekata u više od 120 zemalja.