Robert Jankovics izabran za kandidata DZMH-a na parlamentarnim izborima

0
16

Demokratska zajednica Mađara u Hrvatskoj (DZMH) održala je svoj redovni predsjednički sastanak u srijedu, 20. svibnja. Između ostalog, na sastanku su nominirani kandidati DZMH-a: na parlamentarne izbore 5. srpnja kandidirati će se predsjednik, Robert Jankovics, a njegov zamjenik biti će izvršni predsjednik, Oliver Matijević.

Prošlog je tjedna predsjednik države 5. srpanj odredio datumom prijevremenih parlamentarnih izbora. Od strateškog je značaja za Mađare u Hrvatskoj da i u budućnosti imaju odgovarajuću zastupljenost u zakonodavnoj vlasti, stoga se vodstvo DZMH-a sastalo nakon raspuštanja sabora kako bi raspravljalo o mogućem kandidatu. Na sastanku nacionalnog predsjedništva saborski zastupnik i predsjednik DZMH-a, Robert Jankovics izvijestio je o aktualnim pitanjima, koja se tiču ​​organizacije kao i o prekretnicama i rezultatima njegova mandata, koji uskoro ističe.

Nakon saslušanja izvješća, prema sljedećoj točki dnevnog reda, predsjedništvo se odlučilo nominirati kandidata za „mađarski“ mandat na parlamentarnim izborima u bojama DZMH-a. Nacionalno predsjedništvo je jednoglasnog odlučilo ako će kandidat te Zajednice na predstojećim izborima za zastupnika mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru biti dosadašnji zastupnik – Robert Jankovics. Prema relevantnom zakonu, zastupnici manjina moraju imenovati zamjenika u slučaju da osoba koja je dobila mandat iz bilo kojeg razloga ne može ispuniti svoje dužnosti. Na srpanjskim izborima će zamjenik Roberta Jankovicsa biti izvršni predsjednik DZMH-a, Oliver Matijević.

– Velika mi je čast što je nacionalno predsjedništvo DZMH-a još jednom s povjerenjem glasalo za mene, što svjedoči o činjenici da je posao koji smo radili posljednjih godina doista na dobrobit naše zajednice. Smatram da smo u posljednje četiri godine uspjeli ojačati mađarsku zajednicu u Hrvatskoj, ali ima još puno toga za napraviti. Zato je važno da 5. srpnja izađemo na birališta i glasamo za kandidate DZMH-a kako bismo mogli nastaviti započeti posa – rekao je kandidat DZMH-a, Robert Jankovics.

Kandidat i njegov zamjenik

Kandidat Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) je Robert Jankovics, predsjednik DZMH-a, koji je posljednje četiri godine bio saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj. DZMH je stava kako je ovaj 45-godišnji inženjer svoje znanje, iskustvo i organizacijske vještine uložio u interese Mađara u Hrvatskoj tijekom svog mandata u Saboru i nastavit će plodonosni posao koji je obavljao posljednjih godina ako bude ponovno izabran.

Što se tiče zamjenika, Oliver Matijević je diplomirani pravnik, izvršni predsjednik DZMH-a, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Belog Manastira te predsjednik Vijeća mađarske manjine Osječko-baranjske županije. Svojim radom na odgovornim pozicijama dokazao je i da je sve što radi u interesu Mađara u Hrvatskoj.