Rob, Matijević i Palinkaš dogovorili izgradnju dva dječja igrališta u Belom Manastiru

0
35
Ferenc Kovács, Kristian Palinkaš , Tomislav Rob i Olivér Matijević

Državno tajništvo za nacionalnu politiku Mađarske će u okviru svoga programa za razvoj vrtića graditi dječja igrališta diljem Karpatskog bazena. U Hrvatskoj se do sada jedanaest naselja obogatilo lijepim i modernim igralištima, ubrzo će se projekt nastaviti i u Belom Manastiru, gdje će se igrališta graditi na dvije lokacije, na zelenoj površini u Ulici svetog Martina ispred sjedišta DZMH, odnosno u Parku grada Mohača.

Budimpeštansko Državno tajništvo je 2016. godine pokrenulo program velikih razmjera za razvoj vrtića zahvaljujući kojemu će se obnoviti brojni vrtići i igrališta diljem Karpatskog bazena. U prvom krugu je u Hrvatskoj predano pet igrališta u pojedinim slavonskim naseljima. U drugom krugu su građena igrališta u mjestima sa većim brojem mađarskog stanovništva.

Hrvatski partner, uz čiju suradnju se ostvaruje projekt Državnog tajništva za nacionalnu politiku, je  Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj.

- Reklám -

-U okviru programa izgradnje dječjih igrališta do sada je jedanaest sela u Slavoniji i Baranji dobilo dječje igralište, a sada se projekt nastavlja u Belom Manastiru – rekao je Kristian Palinkaš, voditelj ureda Foruma.

U najviše naselja su nadležne općine prepustile lokacije na raspolaganje, o tome su se u ponedjeljak dogovorili Kristian Palinkaš, Tomislav Rob, gradonačelnik grada Belog Manastira,  Oliver Matijević, potpredsjednik Gradskog vijeća i izvršni predsjednik DZMH  te Ferenc Kovács, predsjednik ogranka DZMH Beli Manastir.

U baranjskom gradu igrališta će se graditi na dvije lokacije, na prostoru ispred sjedišta DZMH u Ulici svetog Martina, odnosno u Parku grada Mohača.

Oliver Matijević je u izjavi za naš list rekao kako je uvijek veliko zadovoljstvo kada se uspije, provesti projekt koji će ići na dobrobit mladih obitelji i djece,  jer ona su zalog naše budućnosti. Osobito zadovoljstvo mu je što će se u Belom Manastiru graditi dva dječja igrališta, jedan u blizini Doma Mađara, a drugi u parku nazvanom po gradu Mohácsu.

U baranjskom gradu igrališta će se graditi na dvije lokacije, na prostoru ispred sjedišta DZMH u Ulici svetog Martina, odnosno u Parku grada Mohača

Gradonačelnik grada Belog Manastira, Tomislav Rob, je također zadovoljan zbog investicije. Za naš list je na upit odgovorio, da će Grad učiniti sve one predradnje koje su neophodne za izgradnju igrališta i vjeruje da će se djeca obradovati novim igralištima. Gradonačelnik je dalje dodao da u dotičnim dijelovima grada do sada nije bilo igrališta, zbog toga će ti dijelovi grada zahvaljujući ovome projektu sada dobiti nove sadržaje. Tomislav Rob je nadalje izjavio da ovim putem Grad Beli Manastir iskazuje zadovoljstvo i čast mu je što je baš područje Grada Belog Manastira, kao područje u kojem stoljećima žive pripadnici mađarske nacionalne manjine, odabrano za realizaciju hvale vrijednog projekta izgradnje dječjih igrališta na javnoj površini koja će zajednički koristiti svi građani Grada Belog Manastira.

Forum prosvjetnih djelatnika je proteklih godina, uz brojne mogućnosti natječaja iz matične zemlje, neprestano podupirao mađarske vrtiće, ostvario je više ulaganja  i razvojnih projekata. Tako je bilo i pri razradi programa za razvoj vrtića u Karpatskom bazenu.

Projekat se ostvaruje u okviru Programa za razvoj vrtića u Karpatskom bazenu Državnog tajništva mađarske Vlade uz suradnju zaklade Bethlen Gábor.