Riječki Mađari su konačno kod kuće

0
65

Nakon dugog vremena, zahvaljujući mađarskoj Vladi i DZMH-u, Mađari u Rijeci konačno imaju svoje sjedište. Ugovor o trajnom pravu korištenja zgrade u centru Rijeke potpisali su prošlog tjedna Robert Jankovics, predsjednik DZMH-a i Jozsef Magyar, veleposlanik Mađarske u Zagrebu.

Udruga DZMH-a Primorsko- goranske županije jedna je od najstarijih organizacija DZMH-a koja djeluje u državi. Unatoč tome, do dana danas nije imala svoje sjedište, te je bila prisiljena na iznajmljivanje. Zahvaljujući snažnoj intervenciji DZMH-a ovo je sada stvar prošlosti, jer je mađarska Vlada nedavno kupila impozantnu vilu u jedinom lučkom gradu bivšeg Mađarskog Kraljevstva. Zgrada zvana Villa Anna sagrađena je 1903. u secesijskom stilu  južno od šireg središta Rijeke, u blizini javnih plaža. Ime je dobila po supruzi prvog vlasnika, Ane Marocchini. Zgrada je u vlasništvu mađarske države, ali je DZMH dobilo pravo trajnog korištenja, što je i dogovoreno prošli tjedan. Ugovor o trajnom pravu korištenja potpisali su Robert Jankovics, predsjednik DZMH-a i Jozsef Magyar, veleposlanik Mađarske u Zagrebu.

– Riječki Mađari odavno zaslužuju imati svoje sjedište, ali tržišne cijene i uvjeti nekretnina nisu omogućili. Nakon dugotrajnih pregovora i potrage, mađarska Vlada odlučila je kupiti nekretninu u gradu koju će dati DZMH-u na korištenje. Naravno, objekt neće koristiti samo mještani. Cilj nam je prenamjena zgrade, gdje bismo mogli smjestiti čitavu plesnu skupinu – rekao je Robert Jankovics, koji je dodao da bi voljeli organizirati i kampove plesnih folklornih skupina te seminare.

Veliko olakšanje za udrugu

Veliko je olakšanje za udrugu DZMH-a Primorsko-goranske županije da konačno ima svoje sjedište. Villa Anna je vrlo pristupačna i prostranija od prethodnog iznajmljenog sjedišta.

– Izuzetno nam je drago što imamo svoje sjedište, jer više nećemo morati plaćati najam, što će nam znatno umanjiti  financijske izdatke. Zgrada koju ćemo koristiti vrlo je pristupačna, gradski autobus se zaustavlja točno ispred kuće i nema potrebe pješačiti – rekla je Zdenka Šibalin Klepac, koja je dodala da im se ostvario stari san i žali što njihova prethodna predsjednica Eva Viola nije doživjela to.

Šibalin Klepac Zdenka