Ribolovna udruga iz Batine obilježava sedamdesetu godišnjicu

0
11
Domjanović Ivan, Sever Vladimir és Zsivics István

Ribolovna udruga Šaran iz Batine osnovana je prije sedamdeset godina, 1951., što je obilježeno svečanom skupštinom u nedjelju. Najaktivnijim članovima podijeljena su odličja, udruga je dobila brojna priznanja od županijskih i državnih ribolovnih udruženja.

Športska ribolovna udruga Šaran iz Batine od svoga osnutka drži važnim njegovanje ribolovnih običaja, zaštitu vodenog i ribljeg bogatstva, što je očito i iz dokumenata osnivanja iz 1951. godine.

Udruga je prošle godine trebala obilježiti 70-tu obljetnicu osnutka, ali je zbog epidemijske situacije tek ove godine održana jubilarna svečana skupština u mjesnom Domu kulture.

Svečanoj skupštini su, osim članova, nazočili i brojni ugledni gosti, među njima i Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza, čelnici županijskih ribolovnih udruga, kao i predstavnici ribolovnih udruga iz Općine Draž – iz Draža, Gajića i Topolja. Svečanosti je, kao predstavnik Općine Draž, prisustvovao i Šandor Šipoš, zamjenik načelnika.

Zsivics István

Od Stjepana Živića, predsjednika Ribolovne udruge Šaran, doznali smo kako je udruga dobila spomen plaketu od državnog Saveza i županijskih udruga, a osim toga 12 članova je za svoju aktivnost nagrađeno odličjima.

-Dobili smo jako puno čestitki, među ostalim moglo se čuti, da smo, s obzirom na dob udruge, jedna od najstarijih aktivnih udruga na državnom nivou – izjavio je za naš list Stjepan Živić, predsjednik udruge.

Spomenuo je i to kako su u zadnjih dvadeset godina, od kako je on predsjednik, osvojili 57 pehara i 109 medalja na ribolovnim natjecanjima, osobito mlađi članovi.

Rad ribolovne udruge iz Batine može poslužiti primjerom – nastavio je – i zbog toga što su do danas uspjeli sačuvati svoje članstvo, trenutno imaju otprilike devedeset članova, među kojima ima i mladih, pa tako udruga ima i budućnost.

Ribolovna udruga, unatoč svojim okvirima, sudjeluje gotovo u svim programima koji se organiziraju u Batini, najznačajniji događaj je natjecanje u kuhanju fiša u okviru Dana sela.

Njihovom radu potporu pružaju DZMH i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, kao i Općina Draž.