Reneszánszukat élik a magyar-horvát kulturális és oktatási kapcsolatok

0
85
Radovan Fuchs és Kásler Miklós

Múlt héten Budapestre látogatott Radovan Fuchs horvát oktatási miniszter, hogy kollégájával, Kásler Miklóssal, Magyarország emberi erőforrásokért felelős miniszterével tárgyaljon. A horvát delegáció tagja volt Csapó Nándor, a zágrábi Tudományos és Oktatási Minisztérium kisebbségekkel foglalkozó igazgatóságának a vezetője is.

Magyarország és Horvátország kapcsolata az utóbbi években a reneszánszát éli a kultúra és az oktatás területén. Ennek ékes példája a múlt heti egyeztetés is, amelyen kiemelten foglalkoztak a nemzetiségi oktatás kérdésével és azzal a törekvéssel, hogy mindkét ország fejleszti a másik nyelvének oktatását a nemzetiségi iskolákban.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón Kásler Miklós miniszter fontosnak nevezte, hogy a nyelvtanárokat az anyaország nyelvi közegében képezzék ki, és továbbképzéseket is biztosítsanak nekik. Arról is beszélt: lényegesnek tartják a magyar és horvát irodalmi alkotások – regények, versek – lefordítását egymás nyelvére, ezek „közkinccsé tételét”, akár az iskolai tananyagokba történő beépítését is. Megjegyezte: akár tudományágakban is alakíthat ki a két ország együttműködést, nemcsak a műszaki, hanem például a társadalomtudományok területén is. Úgy fogalmazott: a két ország 800 éves közös történelme biztos alapot nyújt az építkezésre. Radovan Fuchs horvát tudományügyi és oktatási miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az általános és középiskolákban megvalósuló, eddig is sikeres együttműködést tanárcserékről szóló szándéknyilatkozattal szeretnék bővíteni, valamint köszönetet mondott a magyar kormánynak a horvátországi földrengés után nyújtott segítségért.

- Reklám -

A találkozón a két miniszter áttekintette a koronavírus-helyzetet is. Kásler Miklós hangsúlyozta: mindkét ország hasonló megoldásokhoz folyamodott a védekezésben, és sok olyan tapasztalatot gyűjtöttek – például a digitális oktatásban -, amelyeket hasznosítani lehet. Megjegyezte: a digitális oktatásban megnyílt lehetőségeket nemzetközileg is ki lehet használni.

A horvát delegáció tagja volt Csapó Nándor is (balról a harmadik) Fotó: Gohér Krisztina

A küldöttség tagjaként a bilaterális tárgyaláson részt vett Csapó Nándor, a zágrábi Tudományos és Oktatási Minisztérium kisebbségekkel foglalkozó igazgatóságának a vezetője is.