Rendezvénysorozattal ünnepelték meg Daruvár napját

0
36

Egy hétig tartó programmal ünnepelte Daruvár a város napját. Április 29-e és május 7-e között koncertekre, kiállításra, könyvbemutatóra, virágvásárra és egyéb rendezvényre is sor került. A programsorozat zárásaként kedden került sor a Városi Tanács díszülésére, ahol Damir Lneniček polgármester és Sabo Snježana, a tanács elnöke köszöntötte a vendégeket.

Daruvár gyógyvizét már a rómaiak is ismerték, akik Aqua Balissae néven üdülőtelepülést alapítottak itt. A virágzó település fejlődését a török hódítás törte derékba. A lakosság elvándorlása már a 15. században megkezdődött, majd 1543-tól teljesen kicserélődött.

Sabo Snježana

A mai Daruvár a Jankovich grófok birtokaként kezdett fejlődni, ekkor épült a barokk kastély is a hatalmas parkkal. Gyógyfürdőjét is a Jankovichok kezdték építeni a 18. században. Elsőnek az Antal-fürdő épült meg a római maradványok alapjain, majd 1810 és 1818 között felépült a János-fürdő is. A városalapító Jankovich Antal gróf születésnapját a város napjaként ünneplik meg minden évben. Az idei rendezvénysorozat egy hétig tartott.

A rendezvénysorozat a Városi Tanács díszülésével ért véget, ahol Damir Lneniček polgármester és Sabo Snježana, a tanács elnöke (aki egyben a város újonnan megválasztott magyar kisebbségi képviselője is) köszöntötte a vendégeket, akik között ott volt Stjepan Žunac államtitkár Gordan Jandroković parlamenti elnök képviseletében, Damir Bajs, Belovár-Bilogora megye zsupánja, Radimir Čačić, Varasd megye zsupánja, Olivera Šarić, a turisztikai minisztérium államtitkára, Vladimir Bilek, a Horvát Szábor kisebbségi frakciójának elnöke, a csehek és a szlovákok parlamenti képviselője, Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, valamit Győrei Anita, a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja.