Rendbe teszik a Baranyai Vízművek gazdálkodását

141
Baranyai-vizmvek

Pélmonostor – A baranyai vízművek nem drágítja meg a vezetékes vizet – hangzott el többek között azon a sajtótajékoztatón, amelyet a cég új igazgatója, Damir Paulić és a vállalat ellenőrző bizottságának az elnöke, Jankovics Róbert tartott.

A Baranyai Vízművek (Baranjski vodovod) Pélmonostor városát, valamint a Darázsi, a Hercegszőlősi, a Baranyabáni, a Čeminaci és a Baranyaszentistváni járásokat – összesen mintegy 4 500 háztartást – lát el vezetékes vízzel.

– Az új ellenőrző bizottság tavaly júniusban alakult meg.  A céget nagyon nehéz helyzetben találtuk. 2009. évi gazdálkodását több mint 4 milllió kúnás veszteséggel zárta, és 2010 első felében is még 1,8 milió kúna  volt az adósság. Emiatt sürgős takarékossági intézkedéseket voltunk kénytelenek foganatosítani, így az év végére sikerült olyan helyzetbe hoznunk a céget, hogy már nem forog veszélyben a léte – mondta Jankovics Róbert.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy idén több mint 60 millió kúnára számítanak az államtól, az összeg a Hrvatske vode közhasznú társaságon keresztül érkezik majd. Legnagyobb részét az ún. baranyai vízvezetékgyűrűhöz szükséges két kút – az izsépi és a hercegszőlősi – kiépítésére fordítják. További fejlesztésekre kerül sor a pélmonostori és a hercegszőlősi szenyvízelvezető rendszerben, valamint a Darázsi járásban, a Nagybodolya irányában építendő vezetéknél.

– Az elmúlt időszak rossz tapasztalatai miatt külön szerződést kötünk az adott járással/várossal egy-egy projekt kivitelezése előtt, amely tartalmaz egy olyan kitételt is, mely szerint abban az esetben, ha a Hrvatske vode nem biztosítaná a beruházás teljes összegét – mint például a Hercegszőlősi járás esetében -, az adott közigazgatási egységnek kell ezt megtennie – teszi hozzá Jankovics.

Az új cégvezetés a vízvezetékre való csatlakozás díját egységessé teszi. Az új árjegyzék

választási lehetőséget  ad a vízvezeték-hálózatra kapcsolódóknak annak függvényében, hogy a munka egyes fázisait önmaguk végzik el vagy a cégre bízzák. Ettől függ majd az ár is, amely 3 100-tól 4 900 kúnáig terjed.

– Újdonság az is, hogy egy összegű készpénzfizetés esetén 15%-os kedvezmény jár majd. Ez azt jelenti, hogy akár 2600 kúnáért is rákapcsolódhat valaki a vízvezeték-hálózatra – mondja Jankovics.

A vízdíjak emelésével és az elbocsátásokkal kapcsolatban Jankovics úgy nyilatkozott, hogy a vállalat vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy egyik se következzen be. Két műszakot vezetnek majd be, így a minimálisra csökkentik a túlórákat, ami pedig a vízdíjakat illeti, tisztában vannak a lakosság anyagi helyzetével, ezért biztosan nem kell számítani áremelésre.