Rekordösszegű támogatás Zágrábból református templomaink további felújítására

0
116

A horvát kormány továbbra is támogatja református templomaink felújítását. Az egyházi épületek helyreállítására az idei évre mintegy 1,27 millió kúnát hagyott jóvá a kulturális minisztérium.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) mindig is nagyon fontosnak tartotta épített örökségünk megóvását. A HMDK jóvoltából az elmúlt években több, a horvátországi magyarok által használt egyházi és világi épület is megújult. Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően az idei évben is folytatódnak a felújítások a sepsei, a várdaróci és az eszék-rétfalusi református templomokon.

Sepse, Várdaróc és Eszék-Rétfalu

A szóban forgó szakrális épületek felújítása már az előző években megkezdődött. A várdaróci templom 2018 decemberében visszakapta eredeti kupoláját, tavaly pedig a kerítése újult meg. Az idei évben mintegy 800 ezer kúna értékben az épület teljes külső burkolatának az eredeti állapotba való visszaállítása következik. Az eszék-rétfalusi református templom restaurálása már több éve tart. Az évek során megújult a templom tornya és a tetőszerkezete, valamint a lelkészlak is. A kulturális minisztérium idén a renoválás egy újabb fázisát hagyta jóvá, ezúttal a templom belső falai és az elektromos hálózat újul meg 70 ezer kúnából.

Közösségünk egyik legveszélyeztetettebb műemléktemploma a sepsei domboldalon áll. Az instabil talajon álló épület alapja az évek során megrogyott. Olasz szakemberek segítségével tavaly nyáron sikerült megmenteni a templomot, melyen az idei évben megkezdődhetnek a restaurációs munkálatok. A sepsei reformátusok temploma idén kívülről újul meg, melyre a horvát minisztérium 400 ezer kúnás keretet hagyott jóvá.

– Legfontosabb épített örökségeinknek a templomainkat tekinthetjük. A horvátországi magyarság által használt egyházi épületek védelmére és tatarozására már az elmúlt években is tekintélyes összeget sikerült kieszközölnünk horvát állami forrásokból, és ez idén sincs másként. Ezúttal egy tekintélyes, 1,27 millió kúnás támogatás érkezik majd Sepsére, Várdarócra és Rétfaluba – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, aki hozzátette, hogy a jövőben is mindent meg fog tenni azért, hogy folytatódhasson a közösségünk által használt épületek felújítása.