Rekordnagyságú drogfogás az Adrián

0
4

Az elmúlt hónapokban több száz kiló kokaint foglaltak le a horvát vámosok az adriai Ploče kikötőjében. Mint kiderült, a kis adriai kikötő a világ drogkereskedelmének egyik európai hídfőállásaként fontos szerepet töltött be a kokain kontinentális terjesztésében.

A horvát rendőrség rekordnagyságú drogszállítmányra csapott le április elején a dél-dalmáciai Ploče kikötőjében. Az 574 kilogramm kokaint tartalmazó fogásról a hatóságok csak a hónap végén számoltak be részletesen. Mint kiderült, a kiskereskedelmi áron mintegy 50 millió kúnát érő kábítószer Dél-Amerikából, azon belül is Ecuadorból érkezett, mégpedig banánok közé rejtve. A banánszállítmány megrendelője egy bosznia-hercegovinai cég, ám az ügyben egyelőre nem tartóztattak le senkit, ugyanis senki nem jött átvenni a szállítmányt. Ennek hátterében akár az is állhat, hogy a „banán” címzettje már rács mögött van, de nem kizárt az sem, hogy fülest kapott.

A szóban forgó drogszállítmány Horvátország eddigi történetének a legnagyobb fogása, ám idén már több, arányaiban kisebb, de mégis kapitális kábítószer-szállítmányt is lebuktattak a hatóságok Ploče kikötőjében. Összesen mintegy 113 kilogramm illegális fehér port találtak a vámhivatalnokok, és az ügy kapcsán a rendőrség több bűnbandát is lekapcsolt.  A Jutarnji list szerint könnyen megeshet, hogy éppen ezért nem jött senki a rekordnagyságú drogszállítmányért. Ennek a feltételezésnek könnyen lehet alapja, hiszen Ecuadorból a hajóút a Panama-csatornán át Horvátországba egy hónapig tart, és könnyen megtörténhet, hogy a szállítmány már úton volt, amikor annak megrendelőjét letartóztatták. A zágrábi és dalmáciai rejtekhellyel is rendelkező, ezúttal felszámolt droghálózat a rendőrség információi szerint Nyugat-Európában és a Balkánon tervezte értékesíteni a jó minőségű fehér port. A drogszállítmányokra nem véletlenül bukkantak a vámosok, a már említett lap információja szerint az amerikai kábítószer-ellenes hivataltól érkezett a füles, hogy a konténerek nem csak banánt rejtenek.

- Reklám -

Rés a pajzson

Ploče kikötője európai versenytársaihoz képest relatíve kis forgalmat bonyolít le. Évente átlagosan 450 hajó fordul meg dokkjaiban, melyek 4-5 millió tonna rakományt és 30 ezer konténert mozgatnak meg. Összehasonlításként: Rijekában 13 millió, Triesztben pedig 53 millió tonna áru fordul meg évente. Ploče áruforgalmának egy jelentős részét képezi a banán is, melyből évi 1200 konténer érkezik és halad tovább, többnyire a balkáni országokba. A vámosok eddig a legtöbb szállítmányt szúrópróbaszerűen csupán szabad szemmel, esetleg kutyákkal vizsgálták át, így vették észre a mostani szállítmányt is. Mivel a kikötő forgalma azért van annyira nagy, hogy a manuális átvizsgálás ne legyen könnyű feladat, így hát könnyen lehet, hogy az évek során jelentős mennyiségű drog kerülte el a vámosok figyelmét és jutott innét az EU-ba. Ennek hamarosan vége, ugyanis a horvát vámhivatal beszerzett egy 2 millió dollár értékű, a konténerek átvilágítására alkalmas berendezést, mely ezentúl lebuktatja a gyanús szállítmányokat. Ilyen berendezés Európa legtöbb nemzetközi kikötőjében és repülőterén már régóta üzemel, éppen ezért is küldték a narkókartellek inkább ide a kokaint, hiszen eddig viszonylag kicsi volt a lebukás veszélye. A dílerek arra az esetre is felkészültek, ha a hatóságok véletlenül megtalálnák a szállítmányt: lefizették ugyanis a kikötő fővámtisztjét, aki egy-egy szállítmány átengedéséért 40 ezer euró kenőpénzt kapott, ám az év eleje óta tartó razziák során ő is lebukott.