Rekordna potpora iz Zagreba za obnovu reformatskih crkvi

61

Hrvatska vlada nastavlja sufinancirati obnovu reformatskih crkvi. Ministarstvo kulture ove godine odobrilo je oko 1,27 milijuna kuna za obnovu crkvenih zgrada.

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske uvijek je pridavala veliku važnost očuvanju naše kulturne baštine. Zahvaljujući DZMH-u, posljednjih godina obnovljeno je nekoliko crkava i crkvenih zgrada koje koriste Mađari u Hrvatskoj. Zahvaljujući intervenciji našeg saborskog zastupnika, Roberta Jankovicsa, nastavlja se obnova tri reformatske crkve u Kotlini, Vardarcu i Osijeku (Retfala).

Vardarac

Kotlina, Vardarac i Osijek (Retfala)

Obnova sakralnih građevina već je započela u prethodnim godinama. U prosincu 2018. crkva u Vardarcu dobila je svoju izvornu kupolu, a ograda oko crkve je obnovljena prošle godine. Ove godine slijedi obnova cjelokupnog eksterijera zgrade, koja će koštati oko 800.000 kuna. Obnova reformatske crkve u osječkoj Retfali traje već nekoliko godina. Tijekom godina obnovljeni su crkveni toranj, krovna konstrukcija i pripadajući objekti crkve. Ove je godine Ministarstvo kulture odobrilo sredstva u vrijednosti 70 000 kuna za još jednu fazu obnove čime će se obnoviti unutarnji zidovi i električna instalacija.

Kotlina

Jedna od najugroženijih crkvenih zgrada nalazi se u Kotlini. Temelji su postavljeni u nestabilnom tlo, koji su tijekom godina propali. Uz pomoć talijanskih stručnjaka, crkva je spašena prošlog ljeta, a radovi na restauraciji mogu započeti ove godine. Eksterijer reformatske crkve u Kotlini obnovit će se ove godine iz sredstava koje je odobrilo Ministarstvo kulture u vrijednosti od 400.000 kuna.

– Crkve građevine spadaju u jednu od naših najvažnijih kulturnih baština. Već smo uspjeli prikupiti značajna sredstva za zaštitu i obnovu crkvenih zgrada, a hrvatska vlada i ove godine sufinancira obnovu. Ovaj put su odobrena sredstva od 1,27 milijuna kuna za Kotlinu, Vardarac i Retfalu – rekao je saborski zastupnik, Robert Jankovics, koji je dodao da će se i dalje truditi da budu obnovljene sve zgrade koje koristi naša zajednica.

Osijek-Retfala