Rekordna financijska sredstva za mađarske udruge

Ove godine prijavilo se 45 organizacija iz 9 županija - svih 45 mađarskih organizacija dobilo je potporu iz Zagreba

0
15

21. travnja na 89. ovaj puta telefonskoj sjednici , Savjet za nacionalne manjine odlučio je raspodijeliti odobrena ovogodišnja proračunska sredstva između udruga nacionalnih manjina. Za programe mađarske manjine odobrena su rekordna sredstva.

Udruge i ustanove nacionalnih manjina ove će godine iz državnog proračuna imati na raspolaganju 43.395.000 kuna što je 7,4 milijuna više nego 2019. godine. U slučaju mađarske nacionalne manjine od 2017. vidljivo je značajno povećanje, naš saborski zastupnik, Robert Jankovics od početka svog mandata radi na povećanju potpore mađarskim udrugama te na pružanju podrške što većem broju mađarskih organizacija, kulturnih udruga i institucija.

Jankovics: Iznos je velik, ali nažalost možemo pretpostavljati da će do kraja godine zbog proračunskog deficita biti znatno smanjen.

– Ova potpora plod je četverogodišnjeg rada čitave mađarske zajednice. U 2016. godini mađarske su organizacije raspolagale sa ukupno 3.490.000 kn, dok je ove godine odobreno 50% više što je ujedno i rekordan iznos od postojanja neovisne Hrvatske. Nažalost, ove godine, kada su konačno odobrena dostojna financijska sredstva našim organizacija i za organiziranje događanja, zbog stanja s koronavirusom moramo očekivati znatno manje kulturnih događanja stoga je neizvjesno da li će taj iznos ostati u ovom obujmu do kraja godine, baš kao što ne znamo ni to da li će nam usred smanjene aktivnosti biti potrebni svi segmenti subvencioniranja. U svakom slučaju, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati do kraja godine, ali činjenica je da je ovo rekordan iznos u povijesti Mađara u Hrvatskoj. Posebno mi je drago što je tijekom 2016. godine 49 organizacija dobilo potporu od 3.490.000 kuna, ove su godine od 5.223.000 kuna dobile sve organizacije, koje su se prijavile: 45 mađarskih organizacija iz devet županija – izjavio je saborski zastupnik Mađara, Robert Jankovics.