Rejtélyes halál

0
23

Megmagyarázhatatlan haláleset, gyanús balesetek, öngyilkosságok ezrével történnek a világban. Van olyan ügy, amire sikerül fényt deríteni, ám olyan is akad, amely évtizedeken át megoldatlan marad.

Vera azon a napon vette le ujjáról a karikagyűrűt, amikor kezdte megsejteni, hogy házassága mégsem úgy működik, ahogyan elképzelték.

Elgondolkodva nézte a fehér csíkot az ujján, a nyomot, amit a gyűrű hagyott. Könny szökött a szemébe, amikor eszébe jutott, hogyan tervezték a jövőjüket, a közös boldogságukat, és hogy mindez hogyan nem teljesült.

Férje hirtelen haragú ember volt. „Annak kell történnie, amit én akarok!” – mondogatta.

Vera nehezen viselte a férfi éjszakai kimaradásait. Érezte a levegőben, hogy nem csak a kártyapartik veszik el tőle a férjét. Megpróbált nem hinni a mendemondáknak, és inkább magába zárkózott. Családjával sem tartotta a kapcsolatot, kerülte a magyarázkodást. Pár hónap alatt az életvidám lányból egy összetört lelkű feleség lett.

Szavakkal nehezen leírható az a csoda, amelyet a terhessége okozott. Semmihez sem fogható érzés költözött a lelkébe. Megszületik majd élete értelme! Hetekig titkolta férjétől is, mert várta a kellő alkalmat, hogy tudassa vele.

Visszatette a karikagyűrűt az ujjára, rendbe tette magát, és várta, hogy talán időben hazaér a férje. Soha senki nem tudta meg, hogy mi történt azon az éjszakán. Örök rejtély maradt. Verát reggelre halva találták.

Felfoghatatlan döbbenet, megválaszolatlan kérdések és a gyász maradt utána.

Öngyilkos lett! – mondogatták az emberek, de a boncoláskor gyanús jeleket találtak. Egy huszonéves terhes anyuka nem öli meg a gyermekét még akkor sem, ha netán a saját halálát kívánná.

Vera családját sokkolta a hirtelen temetés is. A szörnyű veszteség után még fokozódott a fájdalom, hiszen öt hónap múlva a férj utcai lakodalmas menetben vonult új párjával az esküvőre.

És évtizedek múltával sem lehetett elfelejteni, belenyugodni, megbékélni egy huszonéves, fiatal, anyaságra váró feleségnek a halálával.

A rejtélyes halál még mindig felzaklatja a hozzátartozókat. A márciusi vasárnap az örök gyász napja maradt számukra. Nincs beletörődés, csak azt tudják, hogy a valóság a sírban nyugszik, de vajon kiderül-e valaha is az igazság?