Régmúlt időket idéztek Bellyén

0
59

Történelmi bemutató, gyermektánccsoportok fellépése, ügyességi játékok, színielőadás, valamint a Vivat Bacchus énekegyüttes produkciója is várta az érdeklődőket a múlt szombati bellyei várnapon.

A bellyei Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesület 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy megismertesse a vidék hagyományait és történelmét a fiatalabb generációkkal. Az évek során számos történelmi tematikájú rendezvényt hoztak tető alá, melyek közül a Bellyei Várnapok a legismertebb.

Savoyai Jenő neve kapcsolódik a nagyharsányi ütközethez is, de legnagyobb győzelmét hadvezérként a zentai csatában aratta, amely a török hódoltság alatti magyarországi területek visszafoglalásának egyik legjelentősebb állomása volt. A felszabadító háborúban elért sikereiért kapta az uralkodótól Baranya déli részének legnagyobb domíniumát Bellye székhellyel, ahol megépíttette a vadászkastélyt.

A herceg korát és a törökökkel való csatározást igyekezett megjeleníteni a múlt szombati várnap történelmi bemutatója során a siklósi Apró Paták hagyományőrző egyesület. A közönségnek az ágyú- és pisztolydörrenésekkel átszőtt csatajelenetek különösen tetszettek. A hagyományőrzők így egy-egy jelenethez a nézelődők közül is választottak ki önkénteseket, akik fegyvereket is kaptak.

A két történelmi bemutató között a várdaróci és a kórógyi gyerektánccsoportok léptek színpadra, majd ügyességi játékokon is kipróbálhatták magukat. Egy Savoyai életét bemutató monodrámát is meghallgathatott a közönség, míg végül a pécsi Vivat Bacchus énekegyüttes vidám, szórakoztató műsora és helyi fiatalok tüzes akrobatamutatványa zárta az eseményt.

Vivat Bacchus

A rendezvényt a HMDK, a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatta.