Redovne izborne skupštine zajednica

0
14
Vinkovci

Ovog vikenda su dvije naše udruge, koje djeluje u raspršenim područjima održale redovnu izbornu skupštinu. Zajednica Mađara Dežanovca i MKUD u Vinkovcima nastavljaju sa radom pod vodstvom staro-novih predsjednika.

U subotu se sastala Zajednica Mađara Dežanovca. Održana je redovna izborna skupština: Elika Jarža ostala je na čelu zajednice, a Dalibor Lenče je izabran za potpredsjednika.

Na sastanku, kojem su nazočili saborski zastupnik, Robert Jankovics i izvršni predsjednik DZMH-a, Oliver Matijević izvijestili su i o financijskim i programskim planovima zajednice.

Elika Jarža rekla je da nakon prisilne pauze sekcije zajednice, omladinska i dječja plesna skupina i zbor počinju sa svojim aktivnotima.

– Naše grupe vježbaju jednom ili dva puta tjedno, prije nastupa i češće. Naš sljedeći program bit će Dan mađarske kulture, koji ćemo održati u srpnju u Domu kulture u Trojeglavi, a novost je da smo uspostavili kontakt s jednom zajednicom iz Mađarske, koji bismo htjeli produbiti u budućnosti – rekla je stara-nova predsjednica zajednice.

Njihova zajednica broji ukupno 86 članova, a od svog osnivanja rade na ujedinjenju Mađara općine Dežanovac, koja se nalazi u blizini Daruvara.

U MKUD-u u Vinkovcima ostaje staro vodstvo

MKUD u Vinkovcima također je prošlog tjedna održala izbornu skupštinu. I ovdje je staro predsjedništvo ostalo na čelu udruge: za predsjednika je izabran Rudolf Ač, a za potpredsjednicu Juliana Turić.

Izbornu skupštinu su svojim prisustvom počastili saborski zastupnik, Robert Jankovics i predstavnica mađarske manjine grada Vinkovaca, Ekaterina Nadudvari-Wagner.

Na sastanku je predstavljeno izvješće o financijskom i programskom planu koje će udruga provoditi u skladu s epidemiološkim propisima za ostatak godine.

U lipnju bismo imali svoj prvi veliki događaj ove godine, mađarsku kulturnu večer, koju smo zbog situacije odgodili za jesen. Oduševljeni smo novim sjedištem koje je sada gotovo u potpunosti opremljeno i željeli bismo ga otvoriti na ljeto u svečanom ambijentu. Budući da je naše sjedište u centru grada, lako je dostupno svim našim članovima, tako bismo ove godine – umjesto farme Ač, koja se nalazi izvan grada – ovdje održali i susret Mađara grada Vinkovaca. Naši planovi uključuju i održavanje programa organiziranih povodom državnih i vjerskih praznika – rekla je tajnica udruge, Marica Ač.

Njihov zbor, dramska sekcija, kao i odjel za rukotvorine počeli su s radom, te u srpnju planiraju održati izložbu svojih radova.