Redom se obnavljaju sakralne građevine

0
22

Obnova sakralnih građevina koje koriste Mađari u Hrvatskoj nastavit će se i ove godine. Izvode se daljnji radovi na stabilizaciji reformatske crkve u Kotlini, reformatska crkva u Vardarcu dobit će novo pročelje dok se u osječkoj Retfali restauriraju elementi unutrašnje dekoracije crkve. Crkva u osječkoj Retfali i u Kotlini obnavljaju se isključivo iz hrvatskih proračunskih izvora dok se obnova crkve u Vardarcu pored hrvatskih izvora financira i iz mađarskih sredstava.

Stanje naših reformatskih crkvi znatno se pogoršalo tijekom posljednjeg desetljeća pa je njihova obnova postala nužna. Posljednjih godina je, zahvaljujući posredovanju DZMH-a, započela obnova tih zgrada. U najkritičnijem stanju bila je reformatska crkva u Kotlini, koja je bila na rubu propasti. Toranj sakralne zgrade na padini brežuljka toliko je potonuo da su ga mogli spasiti samo talijanski stručnjaci koristeći revolucionarnu novu tehnologiju. Na impozantnoj zgradi izvest će se dodatni radovi na stabilizaciji, a iduće godine će biti obnovljena izvana.

– Za nas, za mještane Kotline ova crkva ima simbolički značaj stoga smo jako sretni što smo je spasili i da će naša crkva sljedeće godine opet postati ukrasom naselja – rekla je potpredsjednica lokalne ogranka DZMH, Sanela Proser Horvatin.

Crkva u Vardarcu će ove godine biti u potpunosti obnovljena

Posljednjih godina je reformatska crkva u Vardarcu obnavljana u više faza. Prvo je vraćena originalna kupola na toranj, a zatim je obnovljena ograda oko crkve. Sljedeći korak je potpuna vanjska obnova crkve, koja je već započela.

– Prethodnih godina izvršeni su manji radovi na crkvi u Vardarcu. Intervencijom saborskog zastupnika, Roberta Jankovicsa uspjeli smo dobiti dostatne financijske resurse, tako da su prije tri godine mogli započeti ozbiljniji radovi. Postavljanje nove kupole nedvojbeno će ostati nezaboravan događaj, a ograda će biti jedan od dragulja naše obnovljene crkve – rekao je predsjednik lokalnog ogranka DZMH, Žolt Micheli.

U osječkoj Retfali rekonstruira se unutrašnja dekoracije crkve

Obnova reformatske crkve u Retfali traje već više od 10 godina. Radovi su sada dostigli fazu u kojoj se osvježava unutrašnjost, tj. oslikani ukrasi crkve. Dekorativni elementi iz 18. stoljeća, uključujući i one na propovjedaonici restauratori pažljivo obnavljaju.

– Mi, stariji čvrsto smo vezani za našu crkvu pa nas usrećuje ovo što se sada događa. Nadam se da će ta dugotrajna obnova uskoro biti dovršena i da ćemo ponovo moći koristiti našu crkvu – rekao je Daniel Magdika.

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode u Osijeku odgovoran je za kulturnu baštinu našeg područja. Kako i naše reformatske crkve spadaju u kulturnu baštinu, Zavod nadgleda njihovu obnovu. Stoga smo ih pitali o tijeku radova i financijskoj pozadini.
– Nakon obnove temelja crkve u Kotlini sada slijedi stabilizacija zidova za što je Ministarstvo kulture Hrvatske ove godine odobrilo 400.000 kuna. Najranije je započela obnova crkvene zgrade u Retfali, još 2008. godine tako da su radovi ovdje pri kraju. U trenutnoj fazi obnavljaju se unutarnje dekoracije za koje je ove godine dodijeljeno 78.700 kuna. Za kompletnu vanjsku obnovu crkve u Vardarcu, Ministarstvo je odobrilo 500.000 kuna, a ako vremenske prilike dopuštaju, očekuje se da će biti dovršena ove godine – rekla je suradnica Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, Anamarija Ramač.
Naše se crkve mogu smatrati našom najvažnijom baštinom. Saborski zastupnik, Robert Jankovics je posljednjih godina uspio dobiti značajna financijska sredstva iz državnog proračuna Hrvatske za zaštitu i obnovu crkvenih zgrada koje koriste Mađari u Hrvatskoj, a Ministarstvo kulture je u posljednje četri godine – uključujući i ovogodišnja sredstva – odobrilo više od 3,5 milijuna kuna za ovu svrhu.