Raznovrsnim programom Laslovčani su proslavili Dan sela

0
25

U slavonskom Laslovu cijeli vikend protekao je u znaku Dana sela. U petak je organizirano natjecanje u kuhanju fiša i večer mađarske glazbe, u subotu kulturni program, a nedjelja je protekla u sportskim aktivnostima.

Laslovčani su ove godine proslavili 17. po redu Dane sela. U domovinskom ratu, Laslovo je svjedočilo najvećem otporu u okolici, što je imalo svoje posljedice, takozvana Jugoslavenska narodna armija gotovo do temelja je porušila selo, koje je ostalo nenaseljeno do ljeta 1998. godine. Polako se život vratio u selo, pored obnove i ponovne izgradnje, započele su i aktivnosti mjesnih civilnih organizacija. Prve Dane sela organizirali su 2006. godine, tako su ove godine održali 17. po redu. Programi održani u petak, subotu i nedjelju međusobno su se razlikovali, u bogatom programu bilo je mjesta gastronomiji, održavanju tradicije i zabavnim aktivnostima, u čijoj organizaciji je sudjelovalo nekoliko mjesnih civilnih udruga.

Fiš i mađarska glazba

U petak je DZMH ogranak Laslovo organizirala natjecanje u kuhanju fiša zajedno s večeri mađarske glazbe uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.

Deže Kelemen, čelnik udruge, izjavio je za naš list kako je program popratilo brojno gledateljstvo u dvorištu Doma kulture, za veselu atmosferu do ranih jutarnjih sati zaslužan je bio glazbeni sastav Jožefa Keresteša iz Podolja.

Na natjecanje u kuhanju fiša prijavilo se 15 timova. Prema ocjeni žirija, kuhar Udruge mladih Lug skuhao je najbolju ribu, drugo mjesto osvojio je Robert Molnar iz Vardarca, a treće mjesto zauzeo je tim M.T. Lim limarskog obrta iz Laslova.

Subotnji kulturni program bio je ujedno i svečanost ususret žetvi

Subotnji kulturni program održan je pod šatorom u dvorištu Doma kulture, a organiziralo ga je mjesno Kulturno-umjetničko društvo Petefi Šandor.

-Ove godine smo konačno mogli organizirati program visokog nivoa za obilježavanje Dana sela, kao nekada u godinama prije korona epidemije i zbog toga smo jako sretni. Naša folklorna skupina u ovakvoj prigodi može pokazati rezultate svoga rada, odnosno možemo uzvratiti pozive udrugama drugih mjesta, a s kojima imamo dobre odnose – izjavio je za naš list Janoš Lapiš, predsjednik kulturnog društva.

Udruga velike prošlosti trenutno broji 56 članova, mađarska folklorna skupina podijeljena je u četiri dobne skupine. Redovno održavaju probe i imaju brojne gostujuće nastupe. U rujnu će, na primjer, našu mađarsku zajednicu predstavljati na jednoj manifestaciji u Pečuhu, gdje očekuju plesne skupine Mađara izvan granica.

Lapiš je i to rekao kako je kulturni program povodom Dana sela ujedno i svečanost ususret žetvi. U godinama prije Domovinskog rata, žetvenu svečanost su uvijek organizirali na posljednju subotu u lipnju. Laslovčani ovu tradiciju čuvaju u okviru programa Dana sela, jer im i danas u prvome redu, poljoprivreda i uzgoj žitarica omogućavaju egzistenciju.

U ovogodišnjem kulturnom programu, osim folklorne skupine iz Laslova, sudjelovali su plesači Kulturno-umjetničkog društva iz Dalj Planine, plesna skupina Kisasszonyok és Legények iz Batine, plesna skupina Alfalusi, zbor Udruge Mađara grada Vukovara, kao i kulturno društvo slovenskog mjesta Turnišče, a s kojima su Laslovčani stupili u kontakt zahvaljujući obiteljskim vezama. Vukovarska udruga nije bila aktivna samo na pozornici, već i iza štanda, gdje su prodavali ručne radove i pekli kurtoš kolač.

Na svečanosti je prisustvovala i Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo, koja je u svome govoru hvalila rad mađarske udruge Laslova.

Subotnji program održan je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine i Općine Ernestinovo.

Nedjelja je posvećena sportovima s kuglama

U nedjelju je održan sportski dan na nogometnom igralištu, događanje je organizirala udruga branitelja Laslova. Neuobičajeno, ovaj puta nije bilo nogometa, nego su sudionici odmjerili svoju spretnost u jednoj vrsti sporta s kuglama. Boćanje je tradicionalna rekreacijska vrsta sporta, igra kontroliranja mišića i preciznosti, koja zahtijeva visok stupanj koncentracije, korijene vuče još iz antičkih vremena. U ovoj igri ukupno je sudjelovalo jedanaest timova iz Laslova i okolice. Sportski dan je trajao od jutra do kasnog poslijepodneva, čime su Laslovčani zatvorili svoju svečanost.