Raznoliki program na Danima sela Laslova

26

Ovog vikenda održani Dani sela Laslova u svome programu sadržavali su natjecanje u kuhanju fiš paprikaša, večer mađarske glazbe, žetvenu svečanost, natjecanje u kuhanju perkelta od divljači i sportska događanja.

Početkom domovinskog rata Laslovo je bilo razrušeno gotovo do temelja. Obnova je trajala više godina i, kako se bližila kraju, tako su ponovno osnovane mjesne civilne udruge polako započele svoje djelovanje. Prvi Dani sela održali su se 2006. godine a, unatoč ograničenjima, održani su i za vrijeme epidemije korona virusa. I, za ovogodišnju manifestaciju pripremili su  raznoliki program koji obuhvaća gastronomiju, njegovanje običaja, sport i zabavu, a pri organizaciji svoj su doprinos dale mjesne civilne udruge.

Mađarska glazbena večer

U petak je DZMH ogranak Laslovo organizirala mađarsku glazbenu večer i natjecanje u kuhanju fiš paprikaša u dvorištu Doma kulture, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine. Sudionike je svojom glazbom do kasnih noćnih sati zabavljao Jožef Keresteš iz Podolja.

Na natjecanje u kuhanju fiš paprikaša prijavilo se 20 timova. Prema ocjeni žirija, najbolji fiš skuhao je Daniel Keresteš iz Luga, drugo mjesto osvojio je Robert Molnar iz Vardarca, a treće pak tim Kumovi iz Laslova.

Žetvena svečanost

Središnje događanje proslave bila je žetvena svečanost održana u subotu, a od koje se zapravo i razvilo obilježavanje dana sela. Same dekoracije dočarale su neka stara vesela vremena, baš kao i termin održavanja zadnje subote u lipnju, do kada je žetva najvećim dijelom već obavljena.

-U godinama prije 1991., Laslovo je imalo veliku tradiciju žetvenih svečanosti, koje su se uvijek održavale u ovom terminu. Ovu tradiciju je naše kulturno-umjetničko društvo nastavilo nakon povratka, pa ju tako organiziramo po 18. puta. Pripremili smo jedan raznoliki kulturni program, osim folklornih skupina i zbora iz Laslova, gostuju prijateljske skupine iz okolice, kao i Slovenije – rekao je na otvaranju manifestacije Janoš Lapiš, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Laslova. Potom je prisutne pozdravila i Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo.

U subotu je održano i natjecanje u kuhanju perkelta od divljači u organizaciji Lovačkog društva Fazan. U ovako raznolikom programu Dana sela Laslova, svatko se mogao dobro osjećati.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.