Razmjena iskustava o samoupravi u Siklósu

0
22

Članovi Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Osijeka ovoga vikenda posjetili su Siklós, kako bi se upoznali s članovima tamošnjeg vijeća hrvatske nacionalne manjine i njihovim radom.

O dobroj suradnji Hrvatske i Mađarske svjedoči i čvrsta povezanost između nacionalnih manjina. To osobito vrijedi za dva područja Baranje (hrvatsko i mađarsko), gdje i geografska blizina olakšava kooperaciju. Tako su ovoga vikenda stupili u kontakt Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Osijeka i viječe Hrvata grada Siklósa.

-Na inicijativu Ane Lehocki-Samardžić uspjelo se uspostaviti kontakt s vijećem hrvatske nacionalne manjine u Siklósu i ovoga vikenda je deseteročlana delegacija posjetila Siklós. Posebno nam je važna ovakva vrsta razmjene iskustva, naime, jako puno toga možemo naučiti jedni od drugih. Upoznali smo se, predstavili propise po kojima funkcioniramo, razgovarali smo o zakonskim okvirima i sustavu potpora. Imamo dodirnih točaka ali, naravno da nam se samouprave u dosta stvari i razlikuju. U svakome slučaju, ovo je bilo jako pozitivno iskustvo i imamo obostranu namjeru uspostaviti suradnju – doznali smo od Tibora Santoa, predsjednika Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Osijeka.

Sudionici susreta već su razgovarali i o organiziranju zajedničkih programa, a posjetili su i tvrđavu u  Siklósu, gdje su se upoznali s poviješću naselja.