Razgovarali su o aktualnostima

0
15

Zahvaljujući ukidanju mjera, od prošlog tjedna je omogućeno okupljanje do 40 ljudi. Iskoristivši to, predstavnici Mađara u Hrvatskoj okupili su se kako bi razgovarali o aktualnim pitanjima, koja se tiču ​​njihove zajednice.

Izbijanjem epidemije zaustavio se kulturni život gotovo u cijelom svijetu. Kazališta su se zatvorila, događanja su odgođena, štoviše vlasti nisu dopustile ni održavanje različitih proba, treninge. Zbog ograničenja, mađarske udruge i organizacije mogli su se sastajati samo putem interneta. Međutim, s ublažavanjem ograničenja prošli tjedan, vrijeme internetskih sastanaka je prošlo.

Sastalo se Vijeće mađarske manjine Osječko-baranjske županije

Budući da virusna situacija dosada nije omogućila, Vijeće mađarske manjine Osječko-baranjske županije svoj prvi sastanak ove godine održalo je u ponedjeljak. Sjednica je uglavnom bio izvještajnog karaktera, ali je bilo neizbježno raspravljati i o trenutoj situaciji, koju je uzrokovao virus. Predsjednik, Oliver Matijević rekao je da je izvještaj Vijeća mađarske manjine za prošlu godinu županija prihvatila i da su za ovu godinu stigle potpore čime je omogućen rad. Predsjednik Vijeća također je najavio da u sljedećem projektu žele modernizirati uredsku opremu.

Sastalo se i Vijeće mađarske manjine Vukovarsko-srijemske županije

Predsjednica Vijeća mađarske manjine Vukovarsko – srijemske županije, Rozalija Jakumetović također je sazvala Vijeće. Glavna tema bila je izvanredna situacija prouzrokovana pandemijom koronavirusa, što je uvelike promijenilo njihove planove. Ove godine ne mogu održati veće događaje pa su svoje resurse odlučili usmjeriti na razvoj infrastrukture. Predsjednica je također rekla da joj je drago što epidemija nije izravno utjecala na udruge, jer je zdravlje najvažnije. Na sjednici je bio prisutan i saborski zastupnik, Robert Jankovics, koji je izvještavao o aktualnim pitanjima, koja se tiču ​​Mađara u Hrvatskoj.

Sastale su se i lokalne organizacije zapadne Slavonije

Izvanredna situacija proširila se na cijelu zemlju, stoga ni mađarske udruge u raspršenim područjima nisu mogle djelovati do sada. Nakon ukidanja mjera, vodstvo DZMH-a je odlučilo sazvati udruge tog područja kako bi ih informiralo o najnovijim zbivanjima i izvršilo potrebne administrativne zadatke. Predsjednik Vijeća mađarske manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, Zlata Berkeš rekla je da je sastanak bio vrlo koristan, jer je krizna situacija pokrenula niz pitanja na koja do sada nisu znali odgovor. Sjednici, koja se održala u Velikoj Pisanici prisustvovali su gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, načelnik općine Velika Pisanica, Fredi Pali te predsjednici svih mađarskih manjinskih samouprava i mađarskih udruga tog područja.