Razdoblje skupština

59

Proteklih dana održane su godišnje skupštine u DZMH ogranku Kotlina, Udruzi za njegovanje običaja Mađara Korogy, Lovačkom društvu Fazan iz Laslova i u Zajednici Mađara Dežanovac.

Kotlina

U DZMH ogranku Kotlina ovog vikenda održana je godišnja skupština, na kojoj su sažeti događaji iz 2022. godine i predstavljeni ovogodišnji planovi. Zoltan Šipoš, predsjednik ogranka, rekao je kako njihov zbor narodnih pjesama i kutak za predškolsku djecu djeluju uspješno, a aktivna je i slikarska sekcija. Prošle godine su započeli suradnju s mjestom Zalaháshágy, koju bi voljeli proširiti i na područje kulture. Nastavljaju radove uokolo sjedišta, uredili su i područje ribnjaka koje pripada uz objekt, u planu imaju jezero poribiti s mlađi šarana, tako će ovdje moći organizirati natjecanja u ribolovu za djecu. Prošle godine uspjeli su održati sve programe bez zaostataka i nadaju se kako će i ovogodišnji planovi biti jednako uspješni. Slijedeći program biti će okupljanje uoči Uskrsa.

Skupštini su prisustvovali Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, koji je pohvalio rad ogranka Kotlina, i Jožef Kozar, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Kneževi Vinogradi.

Korođ

I na skupštini Udruge za njegovanje običaja Korogy izvješteno je o vrlo uspješnom minulom razdoblju. Zoltan Čerepeš, predsjednik udruge, rekao je kako osim sekcije za očuvanje običaja, imaju i tri plesne skupine prema različitom dobnom uzrastu, koje redovno održavaju svoje probe i nastojale su pozitivno odgovoriti na svaki poziv na nastup. Ostvarili su i svoje planirane programe, pored tradicionalnih događanja, prošle godine su po prvi puta održali i Obiteljski dan i, s obzirom da posjeduju kontakte u više zemalja, u budućnosti bi voljeli ovaj dan održati na nivou Karpatskog bazena. Sve će to nastojati ostvariti uz pomoć natječaja, sa sredstvima dobivenim od Savjeta za nacionalne manjine, Zaklada Bethlen Gábor i Csoóri Sándor, kao što mogu računati i na pomoć Općine Tordinci.

Gosti skupštine bili su Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara, Davor Adžić, načelnik Općine Tordinci i Rozalija Jakumetović, predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije.

Laslovo

Lovačko društvo Fazan iz Laslova, kroz skoro jedno stoljeće djelovanja, prošlo je kroz razna iskušenja koja su uspješno prevladali zajedničkim snagama. Nije bio nimalo lagan zadatak ponovno organizirati društvo nakon Domovinskog rata (1991-97.), srećom uvijek je bilo ljudi dobre volje koji su htjeli surađivati i činiti stvari u zajedničkom interesu.

Na izbornoj skupštini održanoj ovoga vikenda, ponovno je izabrano već aktualno čelništvo, pa su tako povjerenje iznova dali Laslou Kočišu starom/novom predsjedniku, kojemu je ovo već četvrti mandat na čelu društva. Skupštini su prisustvovali predstavnici sedam prijateljskih lovačkih društava, kao i predstavnici civilnih društava iz naselja i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara.

Dežanovac

I na skupštini Zajednice Mađara Dežanovac, održanoj u mjestu Goveđe Polje, bilo je riječi o ostvarenim programima i planovima za ovu godinu. Na skupštini je izvješteno o financijama i programima, Elika Jarža, čelnica udruge prisjetila se prošlogodišnjih događanja i predstavila je zadatke nadolazećeg razdoblja, ocijenili su i rad sekcija unutar udruge.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.