Rakitovicén lépett fel a kiskőszegi Liliom gyermektánccsoport

37

A HMDK kiskőszegi alapszervezete keretében működő Liliom gyermektáncegyüttes is fellépője volt a rakitovicei gyermekfolk-lórszemlének.

A kiskőszegi HMDK-alapszervezet nagy hangsúlyt fektet a más településekkel, egyesületekkel való kapcsolatteremtésre és –ápolásra. E célokat is szolgálják többek között legnagyobb rendezvényeik, a kiskőszegi falunapok és a szüreti fesztivál, melyekre rendszerint számos vendégfellépőt hívnak, nemcsak Baranyából és Szlavóniából, hanem távolabbi helyekről is.

Az idei szüreti mulatságon részt vettek az Alsómiholjáchoz (Donji Miholjac) közeli Rakitovice település kultúregyesületének táncosai is. November 26-án pedig a kiskőszegiek gyermektánccsoportja, a Liliom utazott Rakitovicére, hogy ízelítőt adjon a magyar néptánchagyományból az első alkalommal rendezett gyermekfolklórszemlén. Mint ahogy a legtöbb településünk valamelyik jellegzetes mezőgazdasági kultúra „tiszteletére” szervez ünnepi rendezvényt, úgy Rakitovicén is hagyományosan a kukorica betakarítását ünneplik fesztivállal. Idei kukoricaünnepük viszont elmaradt, ennek „pótlásaként” rendezték meg a nemzetiségi gyermektáncszemlét, melyen nagy örömmel léptek színpadra a kiskőszegi fiatalok.