Radnóti nyomában Fiumében

0
43

Beszélgetéssel egybekötött filmbemutatóra gyűltek össze a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének tagjai. Az est vendége Tóth Péter Lóránt volt, aki a Radnóti nyomában című dokumentumfilmet vitte el a rijekaiakhoz.

A filmvetítésre fiumei egyesületünk székházában került sor, ahol Demeter István, a szervezet alelnöke köszöntötte Tóth Péter Lórántot. A Kárpát-medencében irodalmi előadásairól közismert „versvándor” szívügyének tekinti a horvátországi magyarság kulturális életének és magyar identitásának erősítését.

Tóth Péter Lóránt az elmúlt években tizenhét horvátországi településen negyvennyolc előadást tartott a magyar irodalom és történelem kiemelkedő személyiségeiről. Fiumébe most azt a dokumentumfilmet vitte el, amelyet a szabadkai Pannon RTV munkatársai forgattak 2019-es útjáról. Akkor a közép-szerbiai Borból 850 kilométert gyalogolt a magyarországi Abdáig. Azt az utat járta végig, amelyen 1944-ben Radnóti Miklós költőt és 3200 munkaszolgálatos társát hajtották a magyar keretlegények és a német katonák. Kiskőszegnél keltek át a Dunán, egy éjszakát töltöttek Darázson, majd Dályok (Duboševica) érintésével Udvarnál haladtak tovább Mohács felé.

A „Radnóti nyomában” című, megrázó erejű dokumentumfilm első horvátországi bemutatójára szép számban ellátogató fiumeiek a vetítés után tartalmas beszélgetés keretében kérdezték a főszereplőt a forgatásról és a film készítésének körülményeiről.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.