Putujuća kolijevka stigla u Vardarac

0
30

Prije pola godine je u Hrvatsku, uz posredovanje Gazdinskog kruga DZMH, došla takozvana „ putujuća kolijevka”. Šest mjeseci se u Karancu, sinčić Mate obitelji Dobszai ljuljao u njoj, a prošli tjedan je dospjela u Vardarac u obitelj mlđ. Attile Karakaša, gdje se nedavno rodila druga beba.

2020. je bila godina nacionalnog zajedništva, povodom koje su brojni programi i radnje pokrenuti s ciljem jačanja zajedništva Mađara koji žive u Karpatskom bazenu i širom svijeta. Ministarstvo poljoprivrede Mađarske je pokrenulo program „Putujuća kolijevka” za potporu mađarskim obiteljima izvan matične države koji se bave poljoprivredom i očekuju prinovu. Potporu je organizirao odjel Ministarstva za suradnju unutar Karpatskog bazena, uz doprinos mađarskih poljoprivrednih udruga izvan matične države.

- Reklám -

U okviru projekta u svaku prekograničnu regiju se dostavilo drvenu izrezbarenu kolijevku. Za Mađare u Hrvatskoj kolijevku je preuzeo član Gazdinskog kruga DZMH. „Putujuću kolijevku” se prema planu svakih pola godine predaje dalje, prvo privremeno vlasništvo je bilo u Karancu, a prošlog tjedna je dospjela u Vardarac u obitelj mlđ. Attile Karakasa, kojima se nedavno rodila druga curica, Anna, koja će kolijevku koristiti slijedećih šest mjeseci.

Prema vodstvu Gazdinskog kruga ova kolijevka je karika – poveznica između obitelji koje žele djecu, a to simboliziraju i karikice srebrne narukvice koju još svaka beba dobije na poklon prilikom preuzimanja kolijevke. Attila Szabó, predsjednik Gazdinskog kruga, je rekao još i to da oni koji bi se voljeli priključiti kao obitelji koja očekuju dijete u program „putujuće kolijevke”, mogu se slobodno javiti Valentini Peter tajnici udruge.