Pünkösdi kézimunka-kiállítás Pélmonostoron

0
53

A Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet pünkösd alkalmából kézimunka-kiállítást rendezett. Régi családi „ereklyéket” mutattak be, melyek sokszínű vidékünk motívumgazdagságáról tanúskodnak, a legrégibb kiállított kézimunka 120 évvel ezelőtt készülhetett.

Idén a pünkösd június 5-ére esett, melynek alkalmából kézimunka-kiállítással és előadással egybekötött összejövetelt tartott a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet a pélmonostori magyarok székházában.

Kovačević Anna pünkösd ünnepéről tartott előadást; beszélt a keresztény ünnep jelentőségéről és arról, hogyan formálódott a történelem során, de néprajzi vonatkozásokról is mesélt közönségének, a nőegylet tagjainak.

A kézimunkatárlat során az újabb munkák kiállítása helyett a régi „családi ereklyék” felkutatása és bemutatása volt a cél. 

– Az újonnan készült kézimunkák helyett most az őseinktől örökölt darabokat tettük közszemlére, szerencsére vidékünk gazdag kézimunkakinccsel rendelkezik, ha bele kell nyúlni a fiókba, Baranyában még mindig van mit kiszedni onnan. A tárlaton volt több száz évesnél idősebb kivarrott terítő, a legöregebb 120 évvel ezelőtt készülhetett. További érdekesség, hogy mivel tagjaink közül nem mindenki pélmonostori születésű, így szélesebb körből kerültek elő a minták is. Az én nagymamám csurgói születésű, így a csurgói motívum is megjelent a kiállításon – nyilatkozta lapunknak Bábli Mária Aranka, a nőegylet elnök asszonya.

Azt is megtudtuk, a következő esemény, amin aktívan részt fognak venni, az úrnapi virágszentelés lesz.