Pula: Tjedan mađarske kulture

0
27

U organizaciji Mađarskog kulturnog društva Móricz Zsigmond Pula između 20. i 25. lipnja održan je ovogodišnji pulski Tjedan mađarske kulture, koji je sudionike očekivao bogatim programom.

U poznatom istarskom gradu prošli tjedan protekao je u znaku mađarske kulture. Žužana Maša, predsjednica Mađarskog kulturnog društva Móricz Zsigmond, za naš list izjavila je kako su se svakog dana održavali zanimljivi programi namijenjeni članovima društva i Mađarima cijele regije, svim uzrastima, od djece do starijih, bilo je i zainteresiranih turista. Osim sudionicima, zahvalni su i regionalnim medijima koji su programu posvetili veliku pažnju. Mađarski tjedan otvoren je 20. lipnja u sjedištu udruge, gdje su održani i prvi programi. Sudionici su se na kreativnoj radionici mogli upoznati s tradicionalnim tehnikama ručnoga rada. Na gastronomskoj radionici, mogli su pripremati tradicionalna mađarska jela. Književni program održavao se uz obalu mora, gdje su članovi društva čitali vlastitu poeziju, ali se moglo čuti i nekoliko klasičnih mađarskih pjesnika. Bilo je i glazbenih i filmskih programa. Svaki događaj izazvao je veliku zainteresiranost, puno je gledatelja bilo i na filmskoj večeri, gdje je prikazano nekoliko kratkih filmova Barnabása Tótha. Filmska večer održana je u najstarijem gradskom kinematografu, u kinu Valli, događanju je prisustvovao i sam režiser. Održana je i filatelistička izložba Đule Erdešija u čitaonici mjesnog kluba umirovljenika.

Istaknuti događaj bio je subotnji završni program, kojega su svojim prisustvom uveličali Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, Jessica Acquavita, zamjenica župana Istarske županije, kao i Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule. U kulturnom programu nastupili su umaška ženska folklorna skupina Mađarskog kulturnog društva Móricz Zsigmond, folklorne skupine Udruge za njegovanje običaja Mađara „Korogy“, kao i Mađarsko kulturno društvo Népkör iz osječke Retfale, a program je svojom glazbom zatvorila glazbena skupina Aranycsárdás iz Korođa.

Pulski Tjedan mađarske kulture održan je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, Istarske županije i Grada Pula.