Pula: prisjećanje na hrabre mornare bojnog broda Sveti Stjepan

15

U čast herojskom smrću poginulim mornarima na groblju u Puli, pred spomen pločom postavljenom 2017. godine, održano je prigodno prisjećanje prošloga petka u zajedničkoj organizaciji Veleposlanstva Mađarske iz Zagreba i mjesnog Mađarskog kulturnog društva Móricz Zsigmond Pula.

Mađari u primorju su i ove godine polaganjem vijenaca odali počast poginulim mornarima koji počivaju na groblju u Puli. Ovo čine svake godine 10. lipnja jer na taj Dan je sjećanje na Mađarsku ratnu mornaricu i na poginule mađarske mornare. Na taj dan je 1918. potonuo poznati bojni brod Sveti Stjepan.

Javnost nije pratila samo svaki korak izgradnje bojnog broda, već je njegov gubitak žalila cijela nacija. Gradio se dvije godine, porinuli su ga 1914. u riječkom brodogradilištu, ali u službu je pušten tek slijedeće godine kada su ga opremili naoružanjem i kada je završila obuka 1087 članova posade. Nažalost, služba bojnog broda završila je nedostojanstveno: na prvom vojnom zadatku, dva talijanska vojna broda su ga potopila tako da brod nije mogao ispaliti niti jedan značajan hitac.

Komemoranti na mornaričkom groblju

Mornaričko spomen-groblje u Puli jedno je od najvećih vojnih groblja u Europi gdje počiva više od 150 tisuća vojnika i mornara, među kojima je i 157 Mađara. Članovi DZMH ogranka Istarske županije uspjeli su po imenima na grobnim natpisima identificirati 15 mađarskih mornara, grobove su im obilježili cvjetovima u nacionalnim bojama. Udruga je 2004. godine podigla spomen ploču na groblju u spomen palim pulskim mađarskim pomorcima i vojnicima. Prije nekoliko godina, 2016., Parlament Mađarske proglasio je 10. lipnja danom spomena na herojskom smrću poginule mađarske mornare.

Okupljeni na Mornaričkom groblju prvo su poslušali govor Dr. Csabe Demcsáka, veleposlanika Mađarske u Zagrebu.

Csaba Demcsák

-Mislim da to ujedno služi i našem zajedništvu, jer možemo održati komemoraciju zajedno s mađarskim udrugama iz Istre i Pule, zajedno s gospodinom Jankovicsem, na dan koji nas podsjeća na to da u našem susjedstvu i danas ratuju i da se ratne strahote moraju izbjeći. Vlada Mađarske zalaže se za trenutni mir, tomu ovaj dan daje poseban značaj – izjavio je veleposlanik.

Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara skrenuo je pažnju na važnost prisjećanja.

-Na jednom takvom mjestu, gdje počiva 150 tisuća vojnika i mornara, prva misao nam je uvijek koliko je rat besmislen. Danas već znamo da na ovome groblju počiva barem 157 mađarskih osoba, najveći dio njih umro je točno prije 105 godina, na dan potonuća bojnog broda Svetog Stjepana. Ovo tužno mjesto ujedno nas podsjeća i na to da je bilo razdoblja kada smo mi Mađari, zajedno sa Hrvatima i Austrijancima, bili najveći, kada smo bili dijelom takve vojske koja je imala 135 tisuća mornara, a od toga je njih 20% bilo Mađara. Na to razdoblje možemo biti ponosni ovdje, i u Puli – rekao je Róbert Jankovics.

Komemoranti su odali počast polaganjem vijenaca.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.