Prvi sastanak Radne skupine mađarskih zajednica, FUEN, održan je u Lendavi

17

Prvi godišnji sastanak Radne skupine mađarskih zajednica, formirane unutar Federalne unije europskih nacionalnosti (FUEN), održan je u Lendavi u Sloveniji, 23-24. veljače. U ime DZMH, sastanku su prisustvovali Róbert Jankovics, predsjednik i János Andócsi, potpredsjednik.

O formiranju radne skupine odlučili su prošle godine, na FUEN-ovom kongresu u Pečuhu, članovi međunarodne organizacije koja zastupa mađarske zajednice, odnosno Demokratski savez Mađara u Rumunjskoj (DSMR), Mađarski kulturni savez Zakarpatske oblasti (MKSZO), Savez Mađara Felvideka, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) i Pomurska mađarska samoupravna narodna skupnost (PMSMS). Odbor djeluje kao punopravna radna skupina FUEN-a, za voditelja skupine izabrali su predsjednika MKSZO-a, Laszloa Brenzovicsa.

Konferenciji u Prekomurju prisustvovao je i zastupnik u Europskom parlamentu, predsjednik FUEN-a, Loránt Vincze. Istaknute teme konferencije bile su nadolazeći izbori za Europski parlament, mogućnosti mađarskog predsjedanja Europskom unijom, kao i određivanje ciljeva i aktivnosti radne skupine. Dijelom programa bio je i posjet Generalnom konzulatu Mađarske u Lendavi, te posjet Etno kući u Domanjševcima.

Domaćin prvog sastanka Radne skupine mađarskih zajednica bila je Pomurska mađarska samoupravna narodna skupnost, događaj su svojom nazočnošću uveličali Ferenc Dávid Andor, veleposlanik i Gertrud Kelemen, generalni konzul.

János Andócsi, potpredsjednik rekao je kako DZMH u radu FUEN-a uvijek ima aktivnu ulogu.

– To se dobro vidi i po tome što smo prošle godine bili domaćini događanja u okviru FUEN-a vezanih uz Zapadni Balkan. Na sastanku u Lendavi, predsjednik Jankovics predstavio je predstojeću izbornu supergodinu, koja je izuzetno važna za našu zajednicu. Na sastanku u Domanjševcima, izjavio sam kako naša udruga podržava sve inicijative koje predstavljaju opći nacionalni interes, te sam istovremeno izrazio nadu da će naša inicijativa pod nazivom Minority SafePack naići na razumijevanje nakon izbora za Europski parlament – rekao je Andócsi.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.