Prvi nastup naše plesne skupine iz Batine

0
23

Nedaleko od Slavonskog Broda, u mjestu Slobodnica, održana je kulturno umjetnička manifestacija pod nazivom Uskrsni ponedjeljak. U programu je mađarsku zajednicu predstavljala plesna skupina iz Batine Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények Tánccsoport.

DZMH ogranak Batina neprestano proširuje svoje suradnje, ne samo u Baranji, već i širom zemlje, postoje kulturna društva i u Mađarskoj, Vojvodini s kojima njeguju dobre odnose i uzajamno sudjeluju na manifestacijama.

-S kulturno umjetničkim društvom iz Slobodnice smo stupili u kontakt prilikom našeg putovanja u Transilvaniju, zahvaljujući tome, dobili smo poziv na ovogodišnju folklornu smotru na Uskrsni ponedjeljak, na kojoj smo s veseljem sudjelovali. Pored šokačkih i bošnjačkih skupina, mi smo predstavljali mađarsku zajednicu – izjavila je za naš list Kristina Šipoš, tajnica DZMH ogranka Batina.

Nastup se ostvario uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.

Folklorne skupine udruge iz Batine već su u veljači prionule na posao, aktivno su održavali pripreme za slijedeće nastupe, među kojima je bila i smotra folklora u Slobodnici. Sudjelovat će i na Sajmu cvijeća u Dalj Planini, 30. travnja, potom na dječjoj smotri narodnih plesova u Korođu, a pripremaju se i za svoju manifestaciju, na dane sela koji se trebaju održati 13-14. svibnja. Od Kristine Šipoš smo doznali, na prvi dan manifestacije, u petak, posjetitelji će moći gledati kulturno umjetnički program, u subotu će se održati natjecanje u kuhanju fiš paprikaša, osim toga pripremaju i odlične koncerte.