Prvi korak u smjeru rješavanja problema s komarcima

0
41

Na visokom mjestu prioriteta tima okupljenog oko „Pokrenimo općinu Bilje” nezavisne općinske liste Erika Munka nalazi se rješavanje problema komaraca. O tome su u subotu Erik Munk, kandidat za načelnika te Krešimir Šolić, jedan od kandidata sa nezavisne liste, razgovarali sa dr. Tiborom Szántóm, aktualnim članom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog Sabora te prijašnjim stručnim doktorom osječkog medicinskog instituta, koji im je dao prijedloge kako bi mogli učinkovito provesti bitku protiv komaraca ukoliko uspješno prođu na izborima i dobiju priliku voditi Općinu Bilje.

Problem s komarcima je zabrinjavajući, osobito u Općini Bilje, jer Kopački rit, močvara bogata plitkim vodama pruža izvrsne uvjete za razmnožavanje komaraca, a s druge strane je u parku prirode zabranjeno bilo kakvo kemijsko tretiranje komaraca, jer uništavanje komaraca može ozbiljno narušiti ekosistem rita.

A komarci pak, osim što predstavljaju zdravstveni problem, uzrokuju probleme i u gospodarstvu, otežavaju vrtlarenje, poljoprivrednu proizvodnju, onemogućuju turizam, a nedostatak turista je ogroman financijski manjak i za poduzetnike i za općinu.

- Reklám -

– Mislim da bi čelništvu općine problem s komarcima uvijek morao zauzimati visoko mjesto, koji zbog postojećih uvjeta nije nimalo lagan. Za rješavanje problema s komarcima je potrebna izrada jednog detaljnog plana – izjavio je za naš list Tibor Szántó, dodajući, kako su u razgovoru sa Erikom Munkom i Krešimirem Šolićem zajednički napravili nacrte funkcionirajućeg programa za rješavanje problema s komarcima.

Program rješavanja problema s komarcima

O programu je Tibor Szántó rekao da obuhvaća kratka i dugoročna djelovanja.

– Jedna strana problema je da bi stanovništvo trebalo podučiti kako se obraniti od komaraca sprječavanjem njihovog razmnožavanja oko kuća.  Najviše komaraca koji napadaju ljude se zadržava u vrtovima oko kuća i zbog toga je važno likvidirati male bare, oborinske vode, pokriti dječje bazene, jer svi oni služe kao mjesta izljeganja komaraca. A s druge strane bi trebalo više pažnje posvetiti istrebljenju odraslih jedinki u zimskom periodu. Odrasli komarci prezimljuju u podrumima i sličnim nusprostorijama kako bi u proljeće izletjeli i razmnožavali se. Trebalo bi organizirati zimsko uništavanje komaraca u takvim prostorijama uključivanjem komunalnih tvrtki ili tvrtki za uništavanje štetočina u čemu bi veliku ulogu imalo čelništvo općine – doznali smo od Tibora Szántóa.

Za vrijeme invazije komaraca – dodao je – u selima se komarci uništavaju sa zemlje tzv. toplim zamagljivanjem, ovakve akcije bi se mogle organizirati što češće, a to mogu biti i dodatna sezonska radna mjesta za nezaposlene.

Osim navedenoga, zajedničkim djelovanjem susjednih općina ili čak Osječko-baranjske županije u suradnji sa Vukovarsko-srijemskom županijom, bi se moglo organizirati zračna uništavanja larvi komaraca, osim naravno na području parka prirode gdje to nije dozvoljeno. Ima brojnih mjesta gdje se zadržava kišnica, močvarnih područja, tekućica, plitkih voda, a koje nisu dio Kopačkog rita, i koja su idealna mjesta za razmnožavanje komaraca, pa bi se tu moglo primijeniti zračno uništavanje larvi.

– Kao liječnik mislim da ne trebam govoriti samo o gospodarskoj šteti koju nanose komarci, već i o opasnoti po zdravlje. Komarci, osim što čine ljetne mjesece nepodnošljivima na ovim našim područjima, šire i bolesti, kao npr. Zika virus ili Bolest Zapadnog Nila, i o tome se mora misliti kada govorimo o problemu s komarcima – kaže Tibor Szántó i dodaje kako je sretan što kandidat za načelnika općine, Erik Munk i tim „Pokrenimo općinu Bilje”, izričitu pozornost posvećuju ovom pitanju i zbog toga ohrabruje glasače da ih podrže na izborima 16. svibnja.