Prva ravnateljica Osnovne škole Lug koja je porijeklom iz Luga

30

Početkom godine Viktoria Kelemen preuzela je upravljanje školom s dugom tradicijom, Osnovnom školom u Lugu, nakon što je Anna Kovačević otišla u mirovinu. Tako je ona osobno postala prvi ravnatelj škole porijeklom iz Luga, gledano u razdoblju od 1997. godine.

Škola iz Luga je jedna od četiri osnovne škole na mađarskom jeziku u Hrvatskoj čija je uloga u održanju zajednice neupitna. Obrazovanje na mađarskom jeziku jedan je od ključeva opstanka Mađara u Hrvatskoj. Anna Kovačević vodila je jednu od „perjanica” mađarskog obrazovanja u Baranji više od 10 godina u dva mandatna razdoblja. Od nje je upravljanje „preuzela” Viktoria Kelemen, koju je školski odbor 8. siječnja ove godine izabralo za ravnatelja, uz prethodnu suglasnost ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

– Ovo mi je velika čast i jako sam ponosna što sam prva ravnateljica OŠ Lug porijeklom iz Luga. Ova pozicija nosi veliku odgovornost, između ostalog i zato što smo jedna od osnovnih škola s najdužom poviješću u Hrvatskoj. Ove godine, u školskoj godini 2023./2024., slavimo ni manje ni više nego 481. obljetnicu – doznajemo od ravnateljice.

Trenutno školu pohađa 68 učenika, 4 u područnoj školi u Kopačevu, pet u područnoj školi u Vardarcu, a ostali u Lugu. Što se tiče jezika nastave, obrazovanje se odvija po sva tri službena modela.

Ostvario se san iz djetinjstva

O ravnateljici malo tko zna da je ostvarila svoj san iz djetinjstva. Kao stanovnica Luga oduvijek je bila dijelom krvotoka zajednice, aktivna članica civilnih udruga, a oduvijek joj je bilo važno očuvanje materinjeg jezika i običaja.

– Već sam kao dijete odlučila da želim biti učiteljica, a činjenica da sada mogu razvijati svoje pedagoške aktivnosti u Lugu znači ostvarenje mog sna iz djetinjstva. Nakon gimnazije u Osijeku, diplomirala sam na fakultetu Eötvös József u Baji, a nakon što sam došla kući, nekoliko sam godina radila u Marincima u Slavoniji kao učiteljica materinjeg jezika, a ujedno sam završila i magisterij. Vrlo brzo nakon rođenja kćeri ponuđeno mi je mjesto učiteljice razredne nastave u Mađarskom školskom centru u Osijeku, što sam prihvatila i nakon deset godina učiteljskog rada hrabro se prijavila na natječaj za ravnatelja. Spomenutih deset godina dalo mi je puno, obogatila sam se s puno doživljaja, stekla sam puno iskustva – doznajemo od Viktorije.

Ima puno posla, a planova ne nedostaje

Od nove ravnateljice doznali smo da kako se bliži kraj školske godine ima puno toga za odraditi. Trenutno planiraju veliku maturalnu i završnu priredbu, koja će biti proslava cijele ustanove (uključujući i područne škole).

– Trenutno se također trudimo obnavljati, planiramo obnoviti područnu školu u Kopačevu koja je u dosta lošem stanju, to je stara zgrada. U međuvremenu želimo realizirati što više programa, a zahvaljujući jednom natječaju, 13. studenoga organiziramo recitatorsko natjecanje za mađarske osnovnoškolce i srednjoškolce u Hrvatskoj.

Od ravnateljice smo doznali da je najveći izazov za odgojno-obrazovnu ustanovu zadržati djecu i da ih što više odabere odgojno-obrazovnu ustanovu. Naglasila je i da mađarske škole imaju ključnu ulogu u očuvanju materinjeg jezika. Napomenula je da iako jako voli raditi s djecom i da joj nedostaje podučavanje, osjeća se ugodno u svojoj sadašnjoj ulozi. Smatra se prilično spretnom i ima komunikacijske vještine, a odlikuju ju stalna spremnost. Posao, koji nije nimalo lak, nastoji raditi predano i punom snagom.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.