Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Osijeku dobio je novi minibus

0
38

Posredovanjem Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj (DZMH) vozni park Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku (PKCM) proširio se za novi minibus. Nabava novog prijevoznog sredstva namijenjenog za prijevoz učenika podržala je mađarska Vlada na temelju intervencijskog plana izrađenog za razvoj institucija mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Za DZMH je obrazovanje na mađarskom jeziku oduvijek bilo vrlo važno i učinila je sve što je u njezinoj moći kako bi potaknula roditelje da svoju djecu upišu u mađarske škole. S tim ciljem također stipendira obitelji, koje se odluče za obrazovanje na mađarskom jeziku. Stipendija iznosi 20 000 kuna godišnje za sve učenike prvih i petih razreda mađarskih osnovnih škola te za učenike Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku. Osim financijske potpore nastoje poboljšati infrastrukturu mađarskih obrazovnih institucija u okviru kojeg se izgradila sportska dvorana OŠ Lug i učenički dom PKCM. Obrazovna ustanova u Osijeku sada je uz pomoć DZMH-a bogatija novim minibusom, koji zadovoljava sve potrebe i zahtjeve današnjice.

– Za DZMH je obrazovanje na materinjem jeziku oduvijek bilo važno stoga smo učinili sve što je u našoj moći kako bismo unaprijedili isto. Konačno smo uz podršku mađarske Vlade uspjeli kupiti ovaj minibus, koji je velika pomoć učenicima iz okolnih naselja za prijevoz u mađarski centar u Osijeku – rekao je izvršni predsjednik DZMH-a, Oliver Matijević, koji se ovim putem zahvaljuje sponzoru.

Klimatizirano vozilo s 19 + 1 sjedala funkcionirat će kao školski autobus i u budućnosti će služiti za prijevoz učenika osnovne škole PKCM. Donacija nije mogla doći u boljem trenutku, jer staro vozilo više nije bilo ekonomično.

– Prosvjetno-kulturnom centru je svaka investicija dobrodošla, pogotovo ako je riječ o logistici. Školski autobus koji se do sada koristio zastario je, skup je za održavanje, tako da je ovo pravo vrijeme za zamjenu. Zahvaljujem se mađarskoj Vladi, koja je prepoznala naše potrebe i pomogla nam ovim minibusom, jer je naša obrazovna ustanova svojevrsno okupljalište iz okolnih mjesta i srdačno očekuje sve učenike, koji se žele obrazovati na mađarskom jeziku, a stoga je školski autobus neophodan za njihov dolazak u školu – rekao je ravnatelj PKCM, Janoš Andoči, koji je dodao da je uvjeren da će novo vozilo dugo služiti školi.