Proslavili smo mađarsku kulturu diljem Hrvatske

44
Csúza

Više udruga Mađara u Hrvatskoj održalo je svečanosti povodom Dana mađarske kulture. Godišnjica nastanka mađarske himne prigodnim programima obilježena je u Kopačevu, Suzi, Vukovaru i Rijeci.

Od 1989. godine, dana 22. siječnja, obilježavamo Dan mađarske kulture u sjećanju na dan kada je Ferenc Kölcsey, u mjestu Szatmárcseke, završio rukopis pjesme „Himna, iz burnih stoljeća mađarskog naroda“. Povodom tog značajnog dana, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske svake godine organizira središnju svečanost ali, osim toga, i brojne udruge Mađara u Hrvatskoj prigodnim programom i okupljanjima odaju počast mađarskoj kulturi.

Kopačevo

Kulturno-umjetničko društvo Arany János organiziralo je svečanost povodom Dana mađarske kulture. Mjesni izvođači dali su uvid u bogatu mađarsku književnu i narodnu tradiciju na priredbi održanoj u Domu Mađara u Kopačevu. Bence Varga, Emma Đurić, Hanna Stanković, Berta Šegota, David Stanković, Tibor Faraho, Timea Varga, Jožef Varga, Veronika Fabian, Monika Molnar, Nika Potalec i Ilonka Ružička interpretirali su recitacije i prozna djela, a potom je, nedavno osnovana, skupina kulturno-umjetničkog društva pod nazivom Tavirózsa otplesala čardaš. Svečanost je završila izložbom slika vlastitih djela Udruge mladih Hrastin.

Suza

Kulturno-umjetničko društvo Jokai Mor Suza svake godine obilježi Dan mađarske kulture i, ovoga puta, u Kossuth kući. Ilona Pinkert, voditeljica Dramske sekcije „Podium” i dječje plesne skupine Hajnalcsillag pozdravila je brojno gledateljstvo čitanjem prigodnoga teksta. Dječja plesna skupina i Csárdás, plesna skupina mladih iz DZMH ogranka Suza, otplesali su različite koreografije, dramska sekcija obogatila je program jednom kabare predstavom, a recitacije su izvele Edina Romer i Vivien Varga Pinkert. Program u Suzi završen je pjevanjem nacionalne himne.

Svečanost je održana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, Zaklade Bethlen Gábor i DZMH.

Rijeka

Dan mađarske kulture obilježen je i u DZMH Primorsko-goranske županije sa sjedištem u Rijeci. Sára Németh, stipendistica Petefi programa, govorila je o Ferencu Kölcseyu i o okolnostima nastanka Himne, a potom je i izrecitirana pjesma.

Program je završio filmskom projekcijom Oscarom nagrađenog kratkog filma (2016.) Kristófa Deáka pod nazivom Svatko.

Vukovar

Udruga Mađara grada Vukovara Dan mađarske kulture obilježila je u svome sjedištu. Viktória Bódi, stipendistica Petefi programa, održala je predavanje članovima udruge o životu  Kölcseya i himni, koja je službeno postala nacionalnom himnom 1903. godine.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.