Proslava kukuruza u Novom Bezdanu

24

Kukuruz je najpoznatiji prehrambeni artikl na svijetu, pa tako i u Karpatskom bazenu, Baranji i Novom Bezdanu gdje je mjesno kulturno društvo treću godinu za redom organiziralo Festival kukuruza. U dvodnevnom programu svoje mjesto našla su i jela od kukuruza i igre.

Festival kukuruza dobiva sve važnije mjesto u kalendaru mještana Novog Bezdana, pored događanja obaranja majpana, postao je najvažnijom manifestacijom.

-Festival se odvija u čast takve biljke koja već stoljećima hrani naš narod. Kukuruz još i sad poljoprivrednici u Novom Bezdanu uzgajaju u velikim količinama – izjavila je za naš list Iboja Horvat, predsjednica Kulturno umjetničkog društva iz Novog Bezdana.

Kukuruz kao dekoracija, hrana i igračka

I, na izložbenim štandovima pojavio se kukuruz: posjetiteljima su se nudili kolači od kukuruza, trošilo se puno i kuhanog kukuruza, osim toga je glavni materijal za dekoracije bio opet, upravo kukuruz. Mnogi su se, osim u selfi kutku, slikali i sa jesenskim kipom od bilja. A, djeca su se pak zabavljala u kutcima od kukuruzovine i ljuljačkama.

U subotu, na prvi dan festivala, odvijale su se kukuruzne igre na koje se prijavilo 4 tima: dva iz Petlovca, jedan iz Suze i jedan iz Novog Bezdana.

-Kukuruzno natjecanje smo tako sastavili da su timovi kroz zadatke prošli sve faze uzgoja kukuruza – priča o igrama Julija Palinkaš.

Ovogodišnje natjecanje je prema zbrojenim bodovima osvojio tim iz Novog Bezdana. Subotnja večer završila je balom, na kojemu je svirala glazbena skupina Pertlik.

U nedjelju je pozornica bila rezervirana za plesne skupine

Drugi dan festivala, red je došao na kulturni program pod šatorom u dvorištu Doma Mađara. Goste su pozdravili, osim Iboje Horvat, predsjednice društva i Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, saborski zastupnik Mađara i János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku. Róbert Jankovics govorio je o tome kako je i ovogodišnja jesen u Baranji bogata programima: u selima južne Baranje slavi se riba i paprika, podno Banskog brda vino, a u Novom Bezdanu kukuruz.

-Ono što smo jednom zaželjeli u DZMH, da povežemo kulturu i gastronomiju, koje zajedno tvore običaje našega naroda, uspjeli smo realizirati – rekao je u svome govoru Róbert Jankovics izražavajući radost što je DZMH uspjela osigurati odgovarajuće uvjete na račun mađarskih udruga kako bi mogli obavljati ovako bogate djelatnosti, čime je zapravo, na kraju poboljšan životni standard Mađara u Hrvatskoj.

Čestitao je na očuvanju običaja, kako široj javnosti, tako i mještanima Novog Bezdana. Program je otvorio zbor KUD-a iz Novog Bezdana, Szivárvány, a nastupila je i tamburaška sekcija Pengetők, osim toga nastupile su plesne skupine i zborovi udruga iz Starih Jankovaca, Belog Manastira, Dežanovaca i Novog Bezdana. Posljednja atrakcija, kojom su iznenadili gledateljstvo, bila je jedna vesela plesna predstava, kojom su mještani Novog Bezdana pokazali kako su ne samo izvrsni glumci, već i plesači. Za kraj su sudionici iz dvorišta pustili da polete k nebu trobojne – crveno-bijelo-zelene balone kako bi bilo vidljivo i iz daljine da Mađari Novog Bezdana imaju dinamičan javan i kulturni život.

Festival je održan uz potporu DZMH, Savjeta za nacionalne manjine, Zaklade Bethlen Gábor, Zaklade Csoóri Sándor i Općine Petlovac.

Prijevod: Šandor Jakab

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.