Proslava doniranja pšenice u organizaciji Gazdinskog kruga DZMH

0
10

Gazdinski krug DZMH, koji je hrvatski partner programa „Kruh Mađara“ prošle srijede je u Suzi pod svečanim okolnostima prikupio donacije pšenice od mađarskih proizvođača u Hrvatskoj.

„Kruh Mađara – 15 milijuna zrna pšenice“ dobrotvorni je program, koji je postao jednim od najznačajnijih karitativnih pokreta mađarskih poljoprivrednika u Karpatskom bazenu, u čijim okvirima Mađarski gazdinski krugovi, Savez poljoprivrednih zadruga i Državna poljoprivredna komora podupiru organizacije koje pomažu mađarskoj djeci, ne samo u matičnoj državi već i izvan granica. Za vrijeme programa u cijelome Karpatskom bazenu na području naselja s mađarskim stanovništvom sakupljaju pšenicu od donatora koji su spremni pomoći, te potom dio donirane pšenice dostavljaju potrebitima u obliku brašna, a drugi dio u obliku kruha.

Gazdinski krug DZMH godinama sudjeluje u programu Kruh Mađara, a već drugu godinu za redom održava i svečanost povodom doniranja pšenice. Ovogodišnje mjesto događanja bila je Kossuth kuća u Suzi.

Atila Sabo, predsjednik Gazdinskog kruga DZMH, rekao je kako je posebno ponosan na činjenicu da ne raste samo količina donirane pšenice, već i broj donatora raste iz godine u godinu.

-Ove godine, do sada je 81 osoba donirala pšenicu ili dala novčanu donaciju u program, sakupili smo približno pet tona pšenice, što je za tonu i pol više od prošle godine, a porastao je i broj osoba koje doniraju za 30. Poljoprivrednici su zajedno prepoznali važnost i cilj ovoga programa – rekao je Atila Sabo.

István Jakab, potpredsjednik mađarskog parlamenta i predsjednik Mađarskih gazdinskih krugova i Saveza poljoprivrednih zadruga, glavni govornik svečanosti, rekao je kako je program pokrenut 2011. godine, u prvoj godini sakupljenih 10 tona uspjelo se, zahvaljujući mađarskim poljoprivrednicima, povećati za sto puta u jednom desetljeću, naime donacija pšenice već prošle godine iznosila je više od 1100 tona.

-Ali, u ovome programu nije riječ samo o prikupljanju žitarica, danas je već simbolom zajedništva. Među mađarskim ljudima stvorila se jedna veza koja se ne može raskinuti, bilo da žive u Karpatskom bazenu ili bilo gdje u dijaspori. To je jedna takva veza, jedan simbol nacionalnog zajedništva, koja je, vjerujem, nakon 12 godina sve jača – rekao je István Jakab.

Na svečanosti povodom predaje donacija nastupili su folklorna skupina Csárdás, DZMH iz Suze, dječja folklorna skupina Hajnalcsillag, mješoviti zbor Alfalusi i Ana Pinkert, donacije pšenice dovezene su uz glazbenu pratnju na traktorskoj prikolici i okićenoj konjskoj zaprezi. Pšenicu i novi kruh su na kraju blagoslovili Đerđ Varga, reformirani i Đula Andraši, katolički župnici.

Program je završio sportskim događanjem prigodnim za priliku: Gazdinski krug organizirao je tzv. seljačku paraolimpijadu, na kojoj su prijavljeni mogli isprobati svoju snagu u različitim igrama koje su vezane uz poljoprivredne radove.

Pšenicu doniranu od mađarskih poljoprivrednika – kao i prijašnjih godina – u mlinu će se samljeti u brašno, koje će se podijeliti mađarskim školama, odnosno, potrebitim mađarskim obiteljima s više djece.