Promocija knjige o Mađarima zapadne Slavonije

250

GAREŠNICA – Knjiga Dragutina Fezija dobila je naslov „Naša priča“ (Főzők tánca), a obrađuje povijest Mađara zapadne Slavonije. Knjiga je predstavljena 29. prosinca uz potporu DZMH.

Dragutin Fezi iz Gaja, u predstavljenoj knjizi, priča o dolasku Mađara u zapadnu Slavoniju. Prvenstveno se bavi mađarskim zajednicama iz okolice Pakraca, Lipika i Daruvara, od kraja 19. stoljeća do danas, ali bavi se i krajevima Bilogore i Moslavine. Ovdašnji Mađari na to područje došli su iz županija Somogy, Sopron, Veszprém, Zala i drugih. Dragutin, ili kako ga u zajednici zovu Karcsi, za cilj je imao svoja sjećanja staviti na papir i, koliko je to moguće, objektivnije pričati o događanjima, običajima i tradiciji iz prošlosti. U knjizi je obuhvaćeno 20 informativnih poglavlja među kojima su mjesta dobili i običaji, pjesme, te recepti jela. Autor je u 80. godini života odlučio napisati knjigu s ciljem kako bi ovjekovječio svoje znanje i iskustvo za nadolazeće generacije.

Knjiga je po prvi puta predstavljena u Garešnici

Knjigu, koja je za sada samo na hrvatskom jeziku (u planu je prevođenje na mađarski jezik), predstavili su 29. prosinca 2022. godine u Garešnici. Dragutin Fezi, osnovao je Društvo Mađara Lipik 2005. godine, 2007. godine društvo je preraslo svoju zajednicu te počinje s radom kao posebna udruga pod imenom Društvo Mađara Pakrac. Autor je, osim toga Mađarima zapadne Slavonije, pružao potporu kao vijećnik mađarske manjine.

Ova knjiga – kako se može čitati u podnaslovu (Mađari u našim krajevima, nekad i danas) – sadrži isitnite događaje o useljeništvu, o prilagođavanju, o ratnom razdoblju, o pravdi i nepravdi, o nestalim običajima (o unaprijed dogovorenim brakovima, nekadašnjim zarukama i svadbama), o gospodarskom napretku, kulturi i obrazovanju.

Na predstavljanju knjige sudjelovali su Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, Josip Bilandžija, gradonačelnik Garešnice i Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.