Programokban gazdag volt a december

0
74

A már mögöttünk hagyott decemberben több egyesületünk is tartott évzáró műsort, adventi összejövetelt, csomagosztást, hogy tartalmasabbá tegye az év végét és az ünnepeket.

A HMDK kiskőszegi alapszervezete december 21-én tartotta évzáró műsorát a helyi kultúrotthonban. A rendezvényen ezúttal nem a hazai tánccsoportok léptek színpadra, hanem az eszéki gyermekszínház társulata kedveskedett a kiskőszegi közönségnek egy, az ünnepekhez illő színdarabbal. A Karácsonyi süti című előadás elsősorban gyerekeknek szólt, de minden korosztály élvezte a műsort. Az előadás után csomagosztásra került sor, majd közös vacsorával zárult a program.

A csúzai Jókai Mór Kultúregyesület december 12-én színházlátogatást szervezett Pécsre, a Balfácánt vacsorára című vígjátékot nézték meg. December 15-én pedig a Csázma (Čazma) közelében található Grabovnicára utaztak, amely a Karácsonyi történet elnevezésű rendezvényéről híres. A többhektáros területen felállított karácsonyi kiállításra minden évben tömegesen érkeznek az egész országból.

A csúzai kultúregyesület utazása a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Sepsén december 14-én került sor alapszervezetünk adventi rendezvényére. Először az Alfalusi Vegyes Kar és a sepsei kórus énekelt közösen karácsonyi dalokat, majd a laskói általános iskola diákjai szerepeltek alkalmi műsorral. A fellépések után a télapó is megérkezett, összesen több mint negyven gyerek kapott csomagot.

A sepsei HMDK-alapszervezet rendezvényét a Bethlen Gábor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta. Prosszer Horvatin Szanellától, az egyesület alelnökétől megtudtuk, székházukat, ahol az adventi programot is tartották, maximálisan kihasználják: itt üléseznek, itt vannak az énekpróbáik, és egyéb összejöveteleket is tartanak az épület falai között.

Az Alfalusi Vegyes Kar karácsonyi koncertet adott Várdarócon, a helyi egyházközség meghívására. Az előadásra a várdaróci imaházban került sor.

Pélmonostori egyesületünk és a helyi Magyar Katolikus Nőegylet december 12-én rendeztek adventi áhítatot székházukban, Kirhofer Róbert plébános vezetésével. Az eseményen vendégül látták újbezdáni egyesületünk tagjait is. A pélmonostoriak decemberben kiállítást is szerveztek, melynek témája a téli hagyományok volt, de a nőegylet kézimunkái is helyet kaptak a tárlatban.

Aktívan telt az év vége újbezdáni egyesületünknél is. A pélmonostori látogatás után, december 15-én az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület kórustalálkozóján énekeltek, 22-én pedig a magyarországi Beremenden szerepelt mindhárom szakcsoportjuk. Szenteste az újbezdáni templomban tartott misén énekeltek.

A Laskói Ifjúsági Egyesület december 22-én rendezett ünnepi műsorral és csomagosztással egybekötött adventi vásárt az Ifjúsági Otthonban a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából. A résztvevőknek sült kolbászt, forralt bort és a teát kínáltak a szervezők.

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület is szervezett télapóvárást a várdaróci gyerekek számára. A helyi választmány megszűnése óta szerepel programjában a karácsonyi összejövetel, idén is megajándékoztak minden 12 év alatti gyereket. A télapó érkezése előtt Saša Gerber bűvész és Zoran Gerber lufimester szórakoztatták a gyerekeket.

A kopácsi Arany János Kultúregyesület egy hónapon keresztül, heti egy alkalommal szervezett foglalkozásokat az ünnepek jegyében, melyeket Ruzsicska Ilonka óvónő tartott az egyesület legkisebb tagjainak. Varga József, az egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, gyermektánccsoportjuknak tavaly szinte minden hónapban volt fellépése. Jövőre új koreográfiát tanulnának, és viseletük megújítását is tervezik. 2019-ben ünnepli megalakulása 20. évfordulóját a kopácsi kultúregyesület, melynek keretében több programot is rendeznek majd, többek között egy kiállítást az elmúlt két évtized bemutatása céljából.

A kopácsi HMDK-alapszervezet sem volt tétlen az ünnepek tájékán, a helyi óvodások bevonásával az egyedül élő idős embereket ajándékozták meg, illetve a helyi iskolások is kaptak csomagot.

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület december 23-án tartotta meg évzáró műsorát, melyen az egyesület gyermektánccsoportja lépett fel, ízelítőt adva egész éves munkájából. Cserében a télapó megjutalmazta őket, műsor után csomagosztásra került sor.

A programot a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Decemberben kirándulást is szervezett az egyesület, Zágrábba utaztak a kórógyi iskola diákjaival. Megnézték az adventi vásárt és a nevezetességeket is. Az utat a zágrábi Kisebbségi Tanács és a HMDK támogatta.

Cserepes Zoltántól, az egyesület elnökétől megtudtuk, 2018-ban összesen 15 fellépése volt tánccsoportjuknak.

A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület is mozgalmas évet zárt. Lapis Jánostól, a szervezet elnökétől megtudtuk, tánccsoportjaiknak több mint 25 fellépésük volt. Idei utolsó szereplésükre saját évzárójukon került sor december 22-én, itt is volt csomagosztás, a zágrábi Kisebbségi Tanács és az Ernestinovói járás támogatásával.

A Haraszti Ifjúsági Egyesület adventi vásárt szervezett, melyre teával, forralt borral, sült kolbásszal várták a vendégeket. A gyerekek karácsonyi énekekkel tették tartalmasabbá a rendezvényt, mely csomagosztással zárult. Az ifjúsági egyesület 2018 karácsonyán sem feledkezett meg a falu idősebb lakosairól. Tagjai meglátogatták őket és kisebb ajándékokat vittek nekik, szebbé téve számukra is az ünnepeket. Programjukat a HMDK támogatta.

Vukováron december 12-én tartotta idei utolsó rendezvényét a magyar kultúregyesület. Jakumetovics Rozáliától, az egyesület elnök asszonyától megtudtuk, évzáróik állandó „szereplői“ a  karácsonyi ételek, a főfogás természetesen most is a halpaprikás volt. A közös éneklés is az ünnepi hangulatot fokozta, és meggyújtották a gyertyákat az adventi koszorún.

Rijekában adventi hangversenyt rendezett a Zágrábi Magyar Intézet és a magyar nagykövetség december 10-én. A Corvina Consort együttes 25 éves repertoárjában öt évszázad egyházi és világi vokális és instrumentális művei szerepelnek, műsorukra a Lourdes-i Szűzanya-templomban került sor.

A Split-Dalmát megyei HMDK-egyesület is rövid műsorral és csomagosztással ünnepelte a karácsonyt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával, a rendezvényen az egyesület Dankó Pista népdalköre lépett fel.

Ójankovácon a HMDK és a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat szervezett karácsonyi összejövetelt. Az eseményen jelen volt  többek között parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert, továbbá Jakumetovics Rozália, a kisebbségi önkormányzat elnöke, Budim Margit és Čuljak Ružica, az Ójankováci Magyar Hagyományőrző Egyesület elnöke, illetve  alelnöke, valamint Dragan Sudarević és Madjaros Karlo, az Ójankováci járás elöljárója, illetve a járási kisebbségi magyar önkormányzat elnöke.