Programkoordinátori látogatás Vukováron

41

Nemrég a Vukovári Magyarok Egyesületének vendége volt Szabó Nóra, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi Sándor Programjának koordinátora, aki bemutatta a Nemzetpolitikai Államtitkárság tevékenységeit és megismerkedett a vukovári egyesület munkájával.

A nemzetpolitikai államtitkárság 2015 tavaszán indította el a Petőfi Sándor Programot, melynek célja, hogy a szórványterületek fogyatkozó magyarságának az identitását megerősítsék, és segítsék a már meglévő közösségeket.

Horvátország az elejétől fogva részese a programnak, és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége felkérésére először 2014-ben érkezett egy magyarországi fiatal, akkor még a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében, azt követően pedig már a Petőfi-program ösztöndíjasai segítették szórványközösségeinket.

A Vukovári Magyarok Egyesületénél több éve munkálkodik Petőfi-programos, aki nagyban hozzájárul az egyesület gazdag tevékenységéhez.

Nemrég erről Szabó Nóra, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi Sándor Programjának koordinátora is meggyőződhetett, aki ellátogatott az egyesülethez, így megismerte az ott folyó munkát, ő pedig a vukovári magyar szervezet tagjai számára tartott egy előadást: bemutatta a Nemzetpolitikai Államtitkárság tevékenységeit, célterületeit, jelenleg futó programjait.

– Nagy örömmel fogadtuk vendégünket és az ismertetőjét, majd körülvezettük a Magyar Házban, beszéltem neki az egyesület alakulásáról, munkájáról, majd a kézimunkakörös asszonyok segítségével Nórának alkalma nyílt megismerkedni a helyi drukkolással, hímzésmintákkal, valamint a gyöngyfűzés és gyöngyszövés technikájával. Petőfi-ösztöndíjasunk, Bódi Viktória vezetésével Nóra egy sárközi gyöngygallér fűzésével is megpróbálkozott, mivel a Sárköz tájegységből származik – mondta Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke.

A programkoordinátor nagy örömmel tett eleget a szívélyes meghívásnak, örült a fogadtatásnak, és elismeréssel nyugtázta az egyesületben zajló sokrétű és lelkes munkát.