Programajánló: történelmi konferencia és kiállítás Pécsett

24

November 9-10-én ingyenesen látogatható konferenciára és kiállításra kerül sor Pécsett, Pécs-Baranya évszázadai címmel. A program körképet nyújt a térségünk történetét, kulturális örökségét érintő legfrissebb kutatások eredményeiről.

A Csorba Győző Könyvtár, a Pécs Története Alapítvány és az MTA PAB Város- és Helytörténeti Munkabizottsága idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a Pécs-Baranya évszázadai című országos helyismereti konferenciát. A rendezvény legfontosabb célja, hogy körképet nyújtsanak a kurrens helyismereti kutatásokról, közös platformot hozzanak létre az akadémiai berkekben, a közgyűjteményekben és az intézményes műhelyeken kívül folyó munka számára, és megteremtsék a diskurzus lehetőségét a különböző tudományterületek képviselői között.

Szakmai program

A konferencia két napja során nem kevesebb, mint 38 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők.

Az időbeli horizont a késő római kortól napjaink történetéig terjed, a súlypontot a korábbi évekhez hasonlóan a modern kori fejlemények jelentik. Különösen hiánypótlóak a nagyharsányi és a pellérdi római villák régészetéről, a 19. századi püspökök mecénási tevékenységéről, vagy éppen a Kádár-korszakbeli pécsi lakásviszonyok sajátosságairól szóló előadások. Egy-egy prezentáció erejéig képet kaphatunk Baranya mára már elbontott újkori műemlékeiről, a II. világháború hadtörténetének eddig ismeretlen helyi vonatkozásairól és a Mecseki Láthatatlanok kutatásának legújabb eredményeiről – hogy csak néhányat emeljünk ki az egyaránt érdekesnek ígérkező témák közül.

A második napra tervezett közgyűjteményi szekció fő témája a digitalizáció, a digitális tartalomszolgáltatás és örökségvédelem. A kérdéskört olyan jelentős cégek és szervezetek szakemberei mutatják be, mint az Arcanum, a Qulto, a Fortepan és természetesen az Országos Széchényi Könyvtár.

Művészeti program

A konferencia szakmai programjához minden évben képzőművészeti és ismeretterjesztő programelemek is kapcsolódnak. Az idei évben egy bőséges válogatást mutatnak be három, az 1960-as, 1970-es években készült rézmetszetgyűjtemény darabjaiból Baranya megye története képekben címmel. A kor legkiválóbb helyi alkotóinak – mások között Bizse János, Erdős János, H. Barakonyi Klára, Kelle Sándor, Kolbe Mihály és Soltra Elemér – munkái a megye múltjának egy-egy mozzanatát ábrázolják, amelyek máig meghatározzák Baranya arculatát és identitását.

A rendezvény teljes programfüzete elérhető a Csorba Győző Könyvtár honlapján és a Helyismereti Gyűjtemény Academia-profilján. Akik nem tudnak jelen lenni a konferencián, a könyvtár Youtube-csatornáján követhetik az élő közvetítést, a felvételek szerkesztett változata pedig később is megtekinthető ugyanitt. Az ingyenesen látogatható rendezvényre november 9-10-én kerül sor a pécsi Tudásközpont (Universitas utca 2/a) földszinti konferenciatermében.