Program u Rijeci povodom Dana Mađara završio je u balskom ozračju

Projekcija filma, izložba slika, sveta misa i bal. Sve to u znaku očuvanja i promocije mađarskog jezika i kulture. Ovim elementima programa protekli su 6. po redu Dani Mađara u Rijeci, jedno od istaknutih događanja DZMH ogranka Primorsko-goranske županije.

Cilj niza programa u Rijeci je približavanje mađarske kulture i običaja hrvatskim i drugim narodnostima u lučkom gradu na obali.

Program udruge velike prošlosti započeo je filmskom projekcijom koju je slijedila izložba slika. Održana je i sveta misa na mađarskom jeziku u gradu Trsatu; na blagdan Svete Elizabete Ugarske iz dinastije Arpadovića, misu je celebrirao župnik Róbert Riemann, te je pričao o životu svetice. Misa je u crkvi Gospe Trsatske završila zajedničkim pjevanjem svečane pjesme Gospi i mađarskom himnom.

Program je završen već tradicionalnim mađarskim balom

Mađarski bal organiziran je u hotelu Bonavita u centru Rijeke, gdje je glazbu osigurao glazbeni sastav KAZ iz Kopačeva. Na glazbeno-plesnom događanju sudjelovala je i folklorna skupina Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Dalj Planine. Zabavu je svojom prisutnošću uveličao i dr. Radovan Rusz, konzul, kao predstavnik Konzularnog odjela Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu.

-Bal je protekao u dobrom ozračju, svi su plesali, bez obzira na godine. Zadovoljni smo cjelokupnim nizom programa povodom Dana Mađara, mislim da smo ga uspjeli organizirati kvalitetno i raznoliko. Do kraja godine imat ćemo još dva programa, nadamo se da ćemo ih uspjeti održati; jedan je festival bajki, a drugi pak pjesnički festival, što od 2019. godine nismo mogli organizirati zbog pandemije – doznali smo od Zdenke Šibalin Klepac, predsjednice DZMH ogranka Primorsko-goranske županije.

Niz programa održan je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, Primorsko-goranske županije, Zaklade Bethlen Gábor i predstavnika mađarske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije.

Prijevod: Izabela Šegota