Program razvoja vrtića u Karpatskom bazenu: i ove godine ostvareno je više projekata

11
Laskó

Državno tajništvo za nacionalnu politiku 2016. godine pokrenulo je opsežni program razvoja vrtića diljem Karpatskog bazena, pri čemu je strukovni partner u Hrvatskoj Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika (FMPDH). U okviru programa za Hrvatsku, ostvarena su već brojna ulaganja ili su još u tijeku, a svi služe kvalitetnom predškolskom zbrinjavanju.

Vlada Mađarske je u prosincu 2016. godine pokrenula Program razvoja vrtića u Karpatskom bazenu koji u sebi obuhvaća izgradnju ili obnovu vrtića, jaslica, školsko-vrtićkih kompleksa, kao i metodološko i stručno osposobljavanje predškolskih pedagoga, razvoj službe zdravstvenih voditeljica.

Najvažniji cilj programa, koji obuhvaća cijeli Karpatski bazen, je ojačati mađarsko obrazovanje preko granice i mrežu vrtića i jaslica koji se smatraju temeljem formiranja nacionalnog identiteta, te time povećavajući vjerojatnost kasnijeg izbora obrazovanja na mađarskom jeziku.

U okviru programa diljem Karpatskog bazena su se izgradili/grade se vrtići i jaslice, odnosno više stotina postojećih predškolskih ustanova se obnavlja i modernizira, izgrađuju se dječja igrališta kao i sportske površine.

U okviru razvojnog programa za Hrvatsku, prošle godine ostvarena su brojna ulaganja i natječaji, što se nastavlja i ove godine.

Kristijan Palinkaš, voditelj ureda FMPDH, koordinator programa, rekao je kako se i u ovome ciklusu ostvario program potpore za vrtiće, održano je vrtičko natjecanje u crtanju, održan je predškolski dan u Osijeku s dječjom predstavom i glazbenim igrama, organizirana je škola plivanja na Pokaznom gospodarstvu u Kopačevu, u proteklim godinama održavali su radove u predškolskom dječjem kutku, kojega nadalje održavaju mjesne udruge. Posljednje se, u sedam vrtića na mađarskom jeziku dostavilo različite odgojne potrepštine i pomagala.

Potpora je ostvarena u okviru Programa za razvoj vrtića u Karpatskom bazenu Državnog tajništva za nacionalnu politiku vlade Mađarske, uz posredovanje Zaklade Bethlen Gábor.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.