Prisjećali su se starih vremena u Bilju

0
17

Povijesne predstave, dječje plesne skupine, igre vještina, gluma i vokalna produkcija Vivat Bacchusa su očekivali posjetitelje prošle subote u Bilju na Danima dvorca.

Udruga za očuvanje tradicije Savoyai Jenő iz Bilja osnovana je 2006. godine s ciljem da se mlađe generacije upoznaju s tradicijom i poviješću regije. Tijekom godina organizirani su mnogi povijesni događaji, od kojih su najpoznatiji Dani dvorca.

Ime Jenő Savoyai povezano je i s bitkom kod Nagyharsány, ali najveću je pobjedu ostvario kao ratnik u bitci kod Sente, što je bio jedan od najznačajnijih koraka u preotimanju mađarskih teritorija od turskog okupatora. Za svoj uspjeh u oslobodilačkom ratu dobio je od vladara najveću dominaciju južne Baranje sa sjedištem u Bilju, gdje je sagradio lovački dvorac.

Njegov život dok je bio princ te borbu sa Turcima prošle subote na povijesnoj predstavi u sklopu Dana dvorca pokušali su oživiti Apró Paták udruga njegovanja tradicije iz Siklósa. Publika je bila posebno impresionirana scenama bitke isprepletene topovima i puškama. Glumci su tako odabrali volontere za svaku scenu, koji su također dobili oružje.

Između dviju povijesnih predstava, na pozornicu su izašle dječje folklorne skupine iz Vardarca i Korođa te su mogle isprobati neke igre vještina. Publika je mogla čuti i monodramu koji prikazuje Savoyaijev život, dok je događaj završio veselom, zabavnom  predstavom skupine Vivat Bacchus iz Pečuha i vatrenim akrobacijama mladih.

Vivat Bacchus

Događaj su sponzorirali DZMH, Savjet za nacionalne manjine i Bethlen Gábor Alap.