Prijelazna kolijevka ponovno je dospjela u Vardarac

7

Gazdinski krug DZMH već četiri godine sudjeluje u programu „Prijelazne kolijevke” mađarskog Ministarstva poljoprivrede. Prijelazna kolijevka Mađara u Hrvatskoj od tada već ljulja šesto novorođenče.

Godina 2020. bila je godina nacionalnog jedinstva u kojoj su pokrenuti brojni programi i pokreti s ciljem jačanja jedinstva Mađara koji žive u Karpatskom bazenu i šire u svijetu. Mađarsko ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je program „Poljoprivredne prijelazne kolijevke” za potporu mađarskim poljoprivrednim obiteljima koje žive izvan granica i očekuju djecu. Donaciju je organizirao Odjel za suradnju Karpatskog bazena, uz suradnju mađarskih civilnih poljoprivrednih udruga izvan matične zemlje.

U okviru projekta, u svaku regiju izvan granica poslana je jedna drvena kolijevka, u ime Mađara u Hrvatskoj, preuzeli su je predstavnici Gazdinskog kruga DZMH. Prijelazna kolijevka je do svoga prvog vlasnika kod Mađara u Hrvatskoj dospjela prije četiri godine, od tada svakih pola godine promijeni svoga vlasnika. Ovoga puta, po treći put se vratila u Vardarac. U njoj se ljulja dijete Giuseppea Lazara i Lucije, Mila Lazar, rođena 9. veljače.

Obitelj Lazar generacijama se bavi poljoprivredom, osim toga u njihovom vlasništvu je i jedan od najpoznatijih restorana Mađara u Hrvatskoj, restoran Citadela u Vardarcu.

U ime Gazdinskog kruga DZMH predsjednik Attila Szabó, te Valentina Peter i Attila Tarnai, savjetnici, kao i nekoliko članova predsjedništva, osobno su predali prijelaznu kolijevku obitelji Lazar, želeći novom „stanovniku kolijevke” dobrog zdravlja i sretno, bezbrižno djetinjstvo.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.