Predstojeći parlamentarni izbori bili su glavna tema simpozija

0
8

Osnovna organizacija DZMH-a Belog Manastira je po drugi put organizirala simpozij za voditelje i aktiviste naših udruga u Baranji i Slavoniji. Glavna tema sastanka bili su parlamentarni izbori. “Naš je glavni zadatak u sljedeća tri tjedna uvjeriti sve Mađare u Hrvatskoj da na dan izbora odaberu mađarsku listu ” – naglasio je saborski zastupnik, Robert Jankovics.

Za pravilno funkcioniranje naših udruga i organizacija nužna je kontinuirana koordinacija. Sastanak u Belom Manastiru i Vukovaru bila je izvrsna prilika za to, kao i za razgovor o načinima suradnje s lokalnim vlastima i rješenjima svih mogućih problema.

Simpozij je bila ideja osnovne organizacije DZMH-a Belog Manastira i održava se već drugu godinu.

– Željeli smo okupiti predsjednike, potpredsjednike, voditelje i aktiviste mađarskih kulturnih udruga Osječko-baranjske županije i razgovarati o svim problemima kojima se bore i pokušati ih spriječiti kako se više ne bi ponovili- izjavio je izvršni predsjednik DZMH-a, Oliver Matijević dodajući da pomažu u razvoju odnosa s lokalnim samoupravama, organiziranju događanja i u drugim administrativnim stvarima.

Predavači događanja bili su izvršni predsjednik DZMH-a, Oliver Matijević i predsjednik DZMH-a, Robert Jankovics.

– Budući da smo pred izborima, glavna tema naše rasprave bila je kako ovaj veliki broj potpisa, koji smo prošli tjedan uspjeli dobiti kao kandidati DZMH-a možemo potvrditi ili povećati na izborima. S našim aktivistima razgovarali smo o mnogim administrativnim detaljima, ali je možda glavni zadatak u sljedeća tri tjedna uvjeriti sve Mađare u Hrvatskoj, bez obzira za koga žele glasati na mađarskoj listi, da se odluče za mađarski glasački listić. Neka učine to zbog nacionalnog ponosa i svih naših ostalih zajedničkih interesa – rekao je Robert Jankovics.

Nakon sastanka u vijećnici grada Belog Manastira, program se nastavio u sjedištu lokalne DZMH-ove organizacije, gdje su sudionici, čelnici i članovi baranjskih i slavonskih mađarskih udruga bili počašćeni večerom i pogledali mali kulturni program u okviru kojeg su plesne skupine Zvjezdane oči iz Belog Manastira i Čardaš iz Suze stupile na pozornicu.

Nakon sastanka održanog u Belom Manastiru sličan simpozij je održan u Vukovaru na kojem su razgovarali čelnici i članovi mađarskih udruga Vukovarsko-srijemske županije.

Vukovar