Predstavnici naselja Daróc iz Karpatskog bazena sastali su se u Vardarcu

9

12. susret naselja pod imenom Daróc iz Karpatskog bazena održan je ovog vikenda. Vardarac je imao tu čast i biti domaćinom ovom događaju koji simbolizira zajedništvo.

Prvi susret naselja Daróc iz Karpatskog bazena održan je 2009. godine i od tada – osim za vrijeme pandemije – redovito se sastaju predstavnici ovih naselja iz Slovačke, Mađarske, Rumunjske i Hrvatske. Ono što je počelo kao motoristički izlet, preraslo je u inicijativu za povezivanje naselja iz cijelog Karpatskog bazena.

-2008. godine dogovorili smo se s prijateljima da obiđemo sva naselja Daróc u Karpatskom bazenu. U početku je to bila samo jedna ideja u našem motorističkom društvu da obiđemo i pogledamo sve. Počeli smo organizirati, svugdje smo otišli, uspostavili smo kontakt sa svima i 2009. godine organizirali prvi susret Daróca u Tibolddarócu, gdje su skoro svi bili prisutni – prisjetio se István Gál iz Mađarske, predstavnik naselja Tibolddaróc, jedan od začetnika susreta.

Naselja pod imenom Daróc mogu se pronaći na područjima Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Ukrajine i Hrvatske, te se sastaju jednom godišnje u jednoj od tih zemalja. Predstavnici naselja se na susretu pozdravljaju kao već stari znanci, prijateljsko ozračje tih susreta još jače povezuje goste i domaćine, koji su se i ovoga puta pripremili sa sadržajnim trodnevnim programom.

Vardarac je domaćin po drugi puta

Drugi susret po redu, baranjski Vardarac je ugostio 2012. godine, kada je naselje slavilo 800. godišnjicu postojanja. Sada, 12 godina kasnije, Vardarac je opet mogao biti u ulozi domaćina.

-Uvijek tražimo oslonac i vraćamo se korijenima kako bismo živjeli malo bolji život u sadašnjosti, ali istovremeno i ostavljamo nešto trajno za budućnost. To je bila svrha izvorne ideje kada je 2008. godine motoristička grupa krenula istražiti naselja Daróc u Karpatskom bazenu. Preuzeli su misijsku ulogu s ciljem stvaranja vrijednosti i očuvanja zajednice, i mislim da smo to postigli tijekom godina. Nadam se blagoslovljenom nastavku – izjavila je za naš list Klára Juhász, župnica iz rumunjskog Nádasdaróca.

Jedan vikend u kojem su Daróci mogli upoznati Osijek i Baranju

Doček gostiju bio je u petak. Ove godine ukupno je 8 naselja sudjelovalo na susretu. Prvi dan održano je svečano otvorenje. U subotu su sudionici upoznavali okolicu, išli su na izlet u Osijek, a među ostalim posjetili su i novi stadion NK Osijeka, Kopački rit, a kušali su i vina u Podrumima Sabo u Karancu.

-Velika nam je čast što smo po drugi puta mogli biti domaćinima ovome susretu koji ima snagu zajedništva, stvorila su se prijateljstva tijekom godina. Nastojali smo vikend ispuniti sadržajima što, mislim da smo uspjeli – doznali smo od Žolta Michelia, domaćina, predsjednika Kulturno-umjetničkog društva Vardarac.

Na završni  dan programa, u nedjelju, sudionici su prvo posjetili grob Attile Karakaša i položili vijenac. Rođen u Vardarcu  jako je bio vezan uz svoj nacionalni identitet što je izrazio u brojnim svojim pjesmama, a također je bio i redoviti sudionik susreta Daróca. Nakon toga su u dvorištu Etno kuće posadili stablo jablana, pri čemu je svako naselje dodalo malo svoje donesene zemlje. Susret je završen bogoslužjem. Sljedeće godine događaj će se održati u Fülpösdarócu u Mađarskoj.

Susret na razini Karpatskog bazena organiziran je uz podršku Savjeta za nacionalne manjine Zagreb, DZMH i Zaklade Bethlen Gábor.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.