Predsjedništvo Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj je raspravljalo o aktualnostima

0
7

Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj je prošli tjedan održao opću skupštinu u Kopačevu kako bi razgovarali o trenutnim događajima i iznijeli planove za jesensko razdoblje, koji će se provoditi ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Ovogodišnje aktivnosti strukovnog foruma sažeo je predsjednik, Nandor Čapo. Rekao je da se programi i dalje provode iz proračunnskih financijskih sredstava Republike Mađarske te iz tih sredstava zaklada koje pomažu mađarske obrazovne institucije. U mađarskim školama učitelji i učenici dobivaju besplatne mađarske udžbenike. Ovo se odnosi prije svega na udžbenike mađarskog jezika i književnosti, koji su do početka školske godine poslani svim obrazovnim institucijama. Govorio je i o prošlotjednoj podijeli paketa za 76 učenika. Također je detaljno govorio o razvojnom programu vrtića: druga faza izgradnje igrališta privodi se kraju, izgradnja igrališta u Suzi još uvijek je na čekanju, a u ostalih pet naselja je završena. Rekao je da dobro napreduje i izgradnja bazena u Centru mladeži i pokaznog poljoprivrednog gospodarstva u Kopačevu.

Voditelj ureda, Kristian Palinkaš rekao je da su sredstva od subvencije također prebačena na račun roditelja čije dijete pohađa vrtić na mađarskom jeziku, iznos od 2.500 kuna isplatit će u tri rate. Također je dodao da je zbog epidemije krajnji rok za prijavu na natječaj „Za mađarsko obrazovanje u domovini” prolongirano do 30. listopada i da prijave i dalje pristižu, ali je zamolio roditelje da obrasce za prijavu i potrebnu dokumentaciju pokušaju poslati barem do kraja rujna.

Rečeno je da se, nažalost, većina programa planiranih za ovu godinu ne može provesti, pa je također dogovoreno da će se ovisno o razvoju epidemiološke situacije pokušati provesti programi pomaknuti na jesen. Ako to neće biti moguće, od sponzora će zatražiti produljenje korištenje potpore.

Forum mađarskih pedagoga u Hrvatskoj svoje programe provodi uz pomoć Fonda Bethlen Gábor, Državnog tajništva za nacionalnu politiku Republike Mađarske i Ministarstva ljudskih resursa.