PREDSJEDNIŠTVO DZMH ODLUČILO JE: Róbert Jankovics i njegov zamjenik Oliver Matijević ponovno će biti kandidati na parlamentarnim izborima 17. travnja

22

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske je na svojoj sjednici predsjedništva u ponedjeljak, 18. ožujka, među ostalim, odlučila i o zastupničkim kandidatima DZMH: na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 17. travnja, ponovno će se za mandat kandidirati predsjednik Róbert Jankovics, a njegov zamjenik Olivér Matijević, bit će izvršni predsjednik. Posljednjih godina dokazali su da rade za interese Mađara u Hrvatskoj, imajući to na umu, spremni su nastaviti s radom.

Prošlog je tjedna hrvatski predsjednik odredio datum parlamentarnih izbora za 17. travnja. Za Mađare u Hrvatskoj strateški je važno da i ubuduće budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnom tijelu, zbog čega se vodstvo DZMH sastalo nakon raspuštanja Sabora kako bi raspravljalo o tome tko bi trebao biti kandidat te organizacije. Saborski zastupnik Mađara, predsjednik DZMH, Róbert Jankovics na sjednici predsjedništva izvijestio je o aktualnostima u udruzi te o prekretnicama i rezultatima svog četverogodišnjeg mandata koji je upravo završio.

Osim brojnih ostvarenih projekata i unapređenja, najvećim uspjehom nazvao je potpuno političko jedinstvo koje je nastalo u redovima mađarske zajednice nakon više od dva desetljeća podijeljenosti.

Nakon izvještaja, prema sljedećoj točki dnevnog reda, predsjedništvo je odlučilo tko će na parlamentarnim izborima zastupati boje DZMH za mandat mađarske nacionalne manjine. Tijelo je donijelo jednoglasnu odluku o osobi budućeg zastupnika, kandidat je Róbert Jankovics. Sukladno relevantnom zakonu, manjinski saborski zastupnici dužni su imenovati zamjenika u slučaju da osoba koja je dobila mandat iz nekog razloga ne može obnašati dužnost. Na izborima u ožujku zamjenik Róberta Jankovicsa, biti će Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH.

-Čast mi je što je predsjedništvo krovne organizacije DZMH ponovno meni dalo povjerenje, što je još jedno priznanje onome poslu koji smo radili i ovime pridonosimo boljitku položaja mađarske zajednice. Mislim da ima još toga za učiniti: potrebni su daljnji napori za naš opstanak i rast u domovini. Već je i to važno kako bi na predstojećim parlamentarnim izborima što više nas izašlo na izbore i svoj glas dalo kandidatima DZMH kako bismo mogli nastaviti započeti posao – rekao je Róbert Jankovics, zastupnički kandidat DZMH.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.